Belgische ambassade in Bolivia vraagt Belgen om voedsel in te slaan, steeds meer politieagenten keren zich tegen regime

Demonstranten en politieagenten betoogden gisteren samen tegen president Morales, hier in Santa Cruz de la Sierra.
REUTERS Demonstranten en politieagenten betoogden gisteren samen tegen president Morales, hier in Santa Cruz de la Sierra.
De situatie na de presidentsverkiezingen in Bolivia blijft gespannen. In die mate zelfs dat de Belgische ambassade in Lima, die zich ontfermt over de Belgen in Bolivia, Peru en Ecuador, een mail gestuurd heeft naar de landgenoten om hen aan te manen voldoende voedsel, water en benzine te voorzien. 

In Bolivia braken protesten uit nadat huidig president Evo Morales tot winnaar van de presidentsverkiezingen werd uitgeroepen. De oppositie, die tekenen van fraude ziet, eist zijn ontslag. In drie steden in het land, Cochabamba, Sucre en Santa Cruz, sloegen agenten gisteren zelfs aan het muiten tegen de president. Vandaag sloten ook agenten in de hoofdstad Lima en in andere steden zich daarbij aan. Zelfs de paleiswachten demonstreerden mee, waardoor het presidentiële gebouw vandaag niet beschermd wordt.

"De huidige situatie in Bolivia blijft onstabiel en verward", zo luidt het in een mail van de ambassade. "Daarom heeft de Belgische ambassade in Lima besloten om de Biometrische Missie 2019, die van 18 tot 22 november in La Paz en Santa Cruz zou plaatsvinden, tot nader order uit te stellen."

"De veiligheidsmaatregelen zijn nog steeds van kracht: vermijd vergaderingen, demonstraties en plaatsen waar veel volk is, respecteer de instructies en aanbevelingen van de lokale autoriteiten (...) Zorg voor een voorraad water, voedsel en benzine."

Spanje geeft zijn landgenoten in Bolivia dezelfde raad.

AFP
Politie-agenten die mee protesteren krijgen steun van de demonstranten.
REUTERS Politie-agenten die mee protesteren krijgen steun van de demonstranten.
“Bolivianen, meer verenigd dan ooit”, leest een slogan van een demonstrerende agent.
AFP “Bolivianen, meer verenigd dan ooit”, leest een slogan van een demonstrerende agent.
AP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • George Baaths

    Zo moeten ze in België ook op straat komen

  • Kristine Delacourt

    Er is al bijna 3 weken een geweldloze volksopstand aan de gang tegen de 14 jaar zittende Indiaanse president wegens verkiezingsfraude, corruptie en het aanzetten tot haat. Het choqueert mij hoe weinig er in de internationale pers van gezegd wordt. Het past dan ook helemaal niet in de kraam van de linkse media.

  • Bob(Robert) Bruyland

    Een land dat rijk is , maar arme burgers heeft , met superrijken die de taart verdelen.Dat is hier ook aan het gebeuren.