Belgische amateurduiker ontdekt mogelijk duikbotenkerkhof uit Tweede Wereldoorlog op bodem Middellandse Zee

De HMS Tigris
rv De HMS Tigris
De 78-jarige Belgische amateurduiker Jean-Pierre Misson heeft mogelijk een Brits duikbotenkerkhof uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt op de bodem van de Middellandse Zee. “De boten liggen in een gebied vol mijnen”, vertelt hij enthousiast.

Misson ontdekte dankzij sonarscans zes duikboten op de zeebodem voor de kust van de Tunesische steden Tabarka en Cap Negro. Het zou gaan om boten van de Britse marine die ten onder gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met speciale apparatuur kon Misson de boten identificeren: wellicht gaat het om de HMS Talisman, Tigris, Turbulent, Utmost, Usurper en P48 of P222. Omdat de boten wellicht op mijnen voeren, hebben ze veel schade opgelopen.

Onderzoek

Om de boten met zekerheid te kunnen identificeren, moet er naar de boten gedoken worden. Door zijn gezegende leeftijd van 78 kan Misson niet meer zelf duiken, maar daar kunnen de Britse en de Italiaanse autoriteiten hem wellicht bij helpen. De Italiaanse marine doet al zeker een onderzoek naar een Italiaanse boot in de Middellandse Zee. Misson gaf zijn bevindingen ook door aan de Tunesische en de Britse overheid, die mogelijk ook een onderzoek instellen.

“Mogelijk liggen er nog meer wrakken in de buurt”, vertelt Misson aan The Times. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Je zou ook de boten moeten kunnen ophalen met toverkunst, Geert.

 • Frederik Boogaerts

  @Geert waar heb jij het over dit is een zeemansgraf daar mag niet aan ge komen worden.

 • Freek De Meyer

  Jack, dat is nu het verschil tussen een vaststelling en een veronderstelling :)

 • Jack Vanderveen

  "Omdat de boten veel schade hebben opgelopen, voeren ze wellicht op mijnen." of zou het moeten zijn "Omdat de boten wellicht op mijnen voeren, hebben ze veel schade opgelopen."

 • Geert Van de Moortele

  Spijtig dat er géén techniek bestaat om een vindplaats (als de diepte het toelaat) af te bakenen met een wal van stalen platen en daarna leeg te zuigen.Waarschijnlijk is de druk van het omliggende water dan te hoog.