Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens vrijgelaten in Nicaragua

De pas vrijgelaten Amaya Coppens sluit haar moeder  Tamara Zamora in de armen. Haar familie hield in Esteli, een stadje op 150 km van hoofdstad Managua, een feestje om de vrijlating te vieren.
AFP De pas vrijgelaten Amaya Coppens sluit haar moeder Tamara Zamora in de armen. Haar familie hield in Esteli, een stadje op 150 km van hoofdstad Managua, een feestje om de vrijlating te vieren.
 De Belgisch-Nicaraguaanse activiste Amaya Coppens (25) werd vrijgelaten in Nicaragua. Dat melden verschillende lokale media. Amaya Coppens is in Nicaragua actief in de protestbeweging tegen het regime van president Daniel Ortega. 

De Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde, die een Belgische vader en een Nicaraguaanse moeder heeft, maakt deel uit van de Studentenbeweging van 19 april. Die beweging neemt het voortouw in het protest tegen de regering van Daniel Ortega.

Coppens was in juni 2019 al eens vrijgelaten na negen maanden gevangenschap. Op 14 november werd ze samen met een tiental andere mensen opnieuw opgepakt in Nicaragua omdat zij water wilden brengen naar een kerk waar familieleden van politieke gevangenen in hongerstaking waren gegaan. 

Die “waterdragers” en verschillende andere politieke gevangenen, 91 in totaal, werden vandaag vrijgelaten, blijkt uit een persbericht van de Nicaraguaanse regering. De regering spreekt daarin van een bereidheid “om bij te dragen aan nationale verzoening en hereniging van families”.

Bij het politieke geweld in Nicaragua vielen er sinds april 2018 al meer dan 325 doden. Honderden aanhangers van de oppositie verdwenen in de cel en ongeveer 62.500 inwoners vluchtten het land uit, zegt de ngo. 

Amaya Coppens zou op 30 januari moeten terechtstaan.

Amaya's familie hield in Esteli, een stadje op 150 km van hoofdstad Managua, een feestje om de vrijlating te vieren.
AFP Amaya's familie hield in Esteli, een stadje op 150 km van hoofdstad Managua, een feestje om de vrijlating te vieren.
Een dolgelukkige Amaya.
AFP Een dolgelukkige Amaya.
AFP
Amaya's familie hield in Esteli, een stadje op 150 km van hoofdstad Managua, een feestje om de vrijlating te vieren.
AFP Amaya's familie hield in Esteli, een stadje op 150 km van hoofdstad Managua, een feestje om de vrijlating te vieren.
De omstreden Nicaraguaanse president Daniel Ortega.
AFP De omstreden Nicaraguaanse president Daniel Ortega.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lieve Geyter

    Ortega wil geen moeiennissen van journalisten en activisten. Soms is het beter dat er geen journalisten komen met hun manier van info doorgeven is meer propaganda voeren in het westen!! Als hij dat niet doet maken ze mekaar af en is er chaos zoals een Irak, ze kunnen niet met vrijheid om, iedereen wil achteraf dat zijn groepering aan de macht komt ten koste van mensenlevens. Soms is een regime beter dan chaos! Je moet er geweest zijn om het te begrijpen. Of de maffia neemt het over.