Belgisch koppel uit wagen gesleurd en afgeranseld tijdens tocht door Malawi omdat menigte wilde afrekenen met 'vampieren'

AFP
In bepaalde delen van het Afrikaanse land Malawi wordt er door de lokale bevolking al maanden jacht gemaakt op 'vampieren'. Daarbij zijn al negen dodelijke slachtoffers gevallen en ook toeristen moeten opletten. Zo werd een Belgisch koppel aangevallen door zelfverklaarde vampierenjagers en liep daarbij ernstige verwondigen op.

Sinds september zijn enkele gemeenschappen in Mulanje, Phalombe en Chiradzulu in de ban van een hardnekkig bijgeloof en geruchten over bloedzuigende wezens. Sommige bendes werpen wegblokkades op en beschuldigen mensen ervan vampieren te zijn. Vooral rijkere bewoners worden daarbij geviseerd. Maar ook toeristen zijn niet veilig.

Volgens een persbericht van de regering van het Afrikaanse land werd op 15 september een Belgisch koppel het slachtoffer van de uit de hand gelopen vampierenjacht. De Belgen waren met een terreinwagen op weg van Zuid-Afrika naar Caïro toen ze werden aangevallen door een woedende menigte die hen uit de wagen sleurde en in elkaar sloeg. Luidens de verklaring raakten de Belgische toeristen "zwaargewond" en was hun voertuig eveneens zwaar beschadigd.

AFP

Het is vooralsnog onduidelijk wie de Belgen zijn omdat de de FOD Buitenlandse Zaken niet officieel op de hoogte werd gesteld op het moment dat de feiten zich hebben voorgedaan.

Na twee opeenvolgende incidenten met toeristen raadde de Amerikaanse ambassade in Malawi buitenlandse reizigers half september aan om alert te zijn.

De regering van Malawi heeft de aanvallen ten strengste veroordeeld. President Mutjarika heeft de bevolking aangemaand kalm te blijven en het recht niet langer in eigen handen te nemen. In een publieke verklaring stelde de politie dat het bestaan van de vampieren een hoax is maar de rust is  in bepaalde regio's nog steeds niet teruggekeerd.

De politie heeft ondertussen al 250 vampierenjagers gearresteerd.

AFP10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karl kockx

  Gelukkig hebben ze nu een eigen school waar ze respect en samenwerking leren met de mensen die hun kansen geven.

 • dirk de smet

  kunnen die niet naar belgie komen om de bloedzuigers van hier op te sporen ,ze zullen niet lang moeten zoeken,maar ja eens ze geproefd hebben van de voordelen ze hier hebben ,zuigen ze zelf on pensioenkast leeg,daarmee zijn ze dan rustig gehouden door onze regering

 • guido vermeyen

  men moet de 'tradities" of oude gebruiken in ere houden....dat willen we toch ook van de alochtonen in Belgie ?

 • Christina Van Dyck

  Op vakantie naar zo'n landen..., dan zoekt men toch zelf moeilijkheden.

 • Eida Lam

  En hier willen die dan dat wij hun diploma erkennen...