België verscherpt reisadvies voor Sri Lanka, touroperators schrappen vakanties

Buitenlandse Zaken: “Niet-essentiële reizen worden afgeraden”

REUTERS
Buitenlandse Zaken verscherpt het reisadvies voor Sri Lanka na de aanslagen van vorig weekend. “Alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka worden afgeraden”, meldt de FOD op haar website. Belgische reisorganisaties halen voorlopig geen klanten terug. TUI heeft wel beslist om alle reizen naar Sri Lanka de komende twee weken te annuleren; Thomas Cook heeft de verkoop van nieuwe vakanties naar de eilandstaat tijdelijk opgeschort.

“Voortvluchtige terroristen worden opgespoord. Nieuwe aanslagen in het land kunnen niet worden uitgesloten. Er is een verhoogde kans op spanningen tussen de gemeenschappen”, zegt de FOD Buitenlandse Zaken. “Alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka worden daarom afgeraden.”

Deze ochtend waarschuwde de politie in Sri Lanka voor mogelijk nieuwe aanslagen. De Sri Lankaanse premier Ranil Wickremasinghe zei gisteren in een interview dat er nog 140 terroristen op vrije voeten verkeren.

FOD Buitenlandse Zaken: “Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen, samenscholingen, erediensten en openbare plaatsten te vermijden, uw verplaatsingen te beperken en waar mogelijk binnen te blijven”.

Reizigers die het land eerder dan gepland willen verlaten, nemen best contact op met hun luchtvaartmaatschappij, touroperator en reisverzekeringsmaatschappij. “Houd contact met familie en vrienden, zodat zij op de hoogte zijn van uw plannen”, klinkt het nog.

Thomas Cook, TUI en Connections

Klanten van Belgische touroperators worden voorlopig niet gerepatrieerd, maar krijgen wel de mogelijkheid om vervroegd naar België terug te keren.

Thomas Cook heeft momenteel iets minder dan tien klanten ter plaatse. “Onze diensten nemen contact op om hen te informeren en te kijken wat en hoe. We zijn ons aan het organiseren”, klinkt het bij de touroperator. Klanten die een reis hebben geboekt naar Sri Lanka kunnen die kosteloos omboeken of annuleren.

Thomas Cook neemt contact op met wie de komende weken, tot eind mei, naar het land vertrekt en past het dossier eventueel aan. Er worden ook geen nieuwe reizen naar Sri Lanka verkocht tot er meer duidelijkheid is.

Er worden geen nieuwe reizen naar Sri Lanka verkocht tot er meer duidelijkheid is

Thomas Cook

TUI heeft op dit moment elf reizigers ter plaatse. Daarvan keren er drie zoals gepland dit weekend terug. De touroperator neemt contact op met de overige acht reizigers en biedt hen de mogelijkheid om vroeger dan voorzien naar België terug te keren.

TUI heeft wegens het aangepaste reisadvies ook besloten alle reizen naar Sri Lanka de komende twee weken te annuleren. Alle betrokken reizigers worden hierover zo snel mogelijk geïnformeerd.

Bij Connections klinkt het dat 25 reizigers nog ter plaatse zijn. “Al onze klanten worden individueel gecontacteerd om hen op de hoogte te brengen van het gewijzigde reisadvies. Voor de klanten die vroegtijdig wensen terug te keren, regelen wij meteen de eerst mogelijke terugvlucht naar België”, zegt Frank Bosteels van Connections.

Klanten die in de komende maand een reis naar Sri Lanka gepland hebben, hebben de keuze tussen het uitstellen van hun reis, omboeken naar een andere bestemming of annuleren. 

Voor klanten die vroegtijdig wensen terug te keren, regelen wij meteen een terugvlucht naar België”

Connections

Nederlandse touroperators

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse gaf gisteren al een aangescherpt reisadvies af. De Nederlandse reisorganisaties besloten daarop al ‘hun’ Nederlandse vakantiegangers terug te halen uit Sri Lanka. Het zou gaan om tussen de 300 en 400 reizigers.

(Lees verder onder de foto)

REUTERS

“Mogelijk nieuwe aanslagen”

Volgens informatie van de Sri Lankaanse inlichtingendiensten zouden islamisten moskeeën van soefisten willen aanvallen. Soefisme is een stroming binnen de islam met mythische tradities en rites. Radicale islamisten beschouwen soefisten wegens hun tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten als vijanden. 

De veiligheidsmaatregelen aan moskeeën zijn volgens de politie opgevoerd. Ook de Amerikaanse ambassade in Sri Lanka waarschuwde gisterenavond voor mogelijk nieuwe aanslagen.

Wapenopleiding in buitenland

Nog volgens de politie blijkt uit verhoren dat de daders in het buitenland een wapenopleiding hebben gekregen. Onder de opgepakte lieden zijn de nummer twee van de plaatselijke terreurgroep en de bommenmaker.

De Sri Lankaanse overheid heeft na de aanslagen drastische veiligheidsmaatregelen genomen in heel het land, waaronder het instellen van een avondklok (van 22 uur ’s avonds tot 4 uur ’s ochtends) en het uitroepen van de noodtoestand. Bij de aanvallen op Pasen kwamen meer dan 250 om het leven, onder wie tientallen buitenlanders.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.