België stuurt F-16's naar Syrië om IS te bombarderen

EPA
Belgische F-16's zullen vanaf juli ook doelwitten van terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië kunnen bombarderen. De ministerraad heeft daarvoor vandaag het licht op groen gezet. Ook zullen Belgische soldaten in Irak mee op het terrein kunnen gaan voor een zogenaamde 'advice and assist'-missie, wat niet betekent dat ze zullen deelnemen aan gevechten.

Belgische gevechtstoestellen waren eerder al vanuit Jordanië actief boven Irak om doelwitten van IS te bombarderen. Vanuit de internationale coalitie was al langer de vraag gesteld om het mandaat van de F-16's uit te breiden naar Syrië. De kogel is nu dus door de kerk. Vanaf juli, wanneer ons land de fakkel opnieuw overneemt van Nederland, zullen zes F-16's ook boven Syrië opereren.

Met de vliegtuigen is ook de inzet van 115 tot 120 militairen gemoeid. Bedoeling is in het oosten van Syrië de aanvoerlijnen van de terreurorganisatie te bombarderen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geeft toe dat de beslissing voor een deel een politiek signaal is naar de internationale coalitie om IS te bekampen waar het zich bevindt. Tegelijkertijd "gaat het er juist over dat Daesh (IS, nvdr.) zich niet tot bepaalde grenzen beperkt en je ook moet terugslaan van waaruit ze opereren", aldus Vandeput.

Daarnaast zal een dertigtal trainers niet langer vanuit een compound in Bagdad, maar verspreid over Irak in beveiligde locaties opleiding geven aan Iraakse soldaten en opleiders. Het gaat niet om de rechtstreekse deelname aan gevechten op het terrein, maar om het van dichterbij ondersteunen.

Premier Michel verzekerde dat er een internationaal mandaat bestaat voor de missie. Hij verwijst daarvoor naar artikel 31 van het Handvest van de Verenigde Naties en naar een eerdere resolutie. De eerste minister benadrukte ook in te willen gaan op de vraag vanuit het parlement voor een diepgaand debat. Dat zal er dus komen voor de operatie van start gaat.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).
BELGA Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

De beslissing is voor een deel een politiek signaal naar de internationale coalitie om IS te bekampen waar het zich bevindt

Steven Vandeput

Geen verrassing

In maart kreeg België de formele vraag van de Verenigde Staten om de militaire missie in Irak tegen terreurgroep IS uit te breiden naar Syrië. Buitenlandminister Didier Reynders (MR) bleek toen meteen voorstander. "Ik denk dat we ons niet kunnen beperken tot acties in Irak zonder die acties over de grens voort te zetten als de terroristische groepen de grens oversteken."

Daar ook Nederland in januari na lang twijfelen de beslissing nam om de strijd tegen IS uit te breiden en ook doelen te bombarderen boven Syrië, kon België niet achterblijven. Minister Vandeput maakte eerder deze maand geen geheim meer van zijn intentie om te volgen.

Concreet zullen eind juli onze Belgische F-16's de fakkel overnemen van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen. Ons land heeft met onze noorderburen een beurtrol afgesproken.

Didier Reynders
BELGA Didier Reynders

Hoe vaak in actie?

Het is wel nog maar de vraag hoe en hoe vaak de Belgische F-16's in actie zullen komen in Syrië.

De vier Nederlandse F-16's, die sinds februari actief zijn boven Syrië, worden amper ingezet. Tot dusver hebben ze amper vier keer doelen van IS in het oosten van Syrië onder vuur genomen. Zeven missies werden boven het gebied uitgevoerd, schrijft de Nederlandse minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer. Het ging zowel om bombardementen op vaste doelen als ondersteuning van grondtroepen.

De reden voor het feit dat de Nederlandse F-16's zelden worden ingezet? Communicatieproblemen. De F-16's hebben niet de nodige apparatuur aan boord, waardoor ze enkel via de radio kunnen communiceren, terwijl ze dat eigenlijk via de satelliet zouden moeten doen. Dat leidde tot veel vragen toen de Nederlandse vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken begin deze maand de Nederlandse militairen in het Midden-Oosten bezocht.

"Wij hebben dezelfde toestellen als Nederland", bevestigde Vandeput eerder.

Eerder heeft ons land al posities van IS gebombardeerd in Irak. De F-16's opereerden vanop een luchtmachtbasis in Jordanië.
belga Eerder heeft ons land al posities van IS gebombardeerd in Irak. De F-16's opereerden vanop een luchtmachtbasis in Jordanië.
belga

"Verbaasd"

De partijen Groen en Ecolo reageren verbaasd. "We moeten IS inderdaad fel bestrijden, maar wie denkt dat luchtaanvallen deze crisis zullen oplossen dwaalt. De 40.000 bommen op Syrië en Irak sinds 2014 hebben IS nog niet op de knieën gekregen", stelt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt. "Alleen militair ingrijpen is wat de internationale gemeenschap al meer dan tien jaar doet en het heeft de regio niet stabieler gemaakt en ons land niet veiliger."

De Vriendt pleit ervoor in te zetten op politieke en humanitaire ondersteuning. "Vrede, economisch herstel, politieke stabiliteit: dat moet de inzet van België zijn en dat doe je niet door een eenzijdig militair ingrijpen", klinkt het. "België kan voortrekker zijn van de bescherming van de Syrische bevolking, door het creëren van humanitaire corridors op het terrein en het organiseren van voedseldroppings."

Ook de "eenzijdige manier" manier waarop de regering besliste om F-16's in te zetten in Syrië noemt De Vriendt ondermaats. "Men beslist om te gaan bombarderen zonder VN-mandaat en zonder parlementair debat. Het is nog steeds het parlement dat de definitieve beslissing neemt."

Tot slot wijst De Vriendt ook op de link tussen het Syrische conflict en de vluchtelingencrisis. "Het is deze oorlog die de vluchtelingencrisis op gang heeft gebracht. Enkel door perspectief te bieden in het land van herkomst kunnen we naar een duurzame oplossing gaan. En dat perspectief creëer je niet met bombardementen".

Wouter De Vriendt
Photo News Wouter De Vriendt

We moeten IS inderdaad fel bestrijden, maar wie denkt dat luchtaanvallen deze crisis zullen oplossen dwaalt

Wouter De Vriendt

Veiligheidsrisico in eigen land

Ook de oppositiepartijen sp.a en PVDA uiten kritiek op de regeringsbeslissing. "Dat IS moet worden aangepakt, is evident. Dat bommen daarvoor de wonderoplossing zijn, is dat minder", reageert sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen. "Syrië is een wespennest waar verschillende politieke en militaire belangen elkaar kruisen. Niemand lijkt vandaag te weten wat te doen wanneer straks de rook is verdwenen. Dat dat nefast kan zijn, blijkt uit onze avonturen in Libië en Irak. Uit het verleden dient men lessen te trekken."

De partij klaagt ook aan dat er geen parlementair debat aan de regeringsbeslissing vooraf is gegaan. "Vorige week nog vroegen oppositie en meerderheid in het parlement een voorafgaand debat over de inzet van onze F-16's boven Syrië. De regering en meerderheidspartijen leken eindelijk in te gaan op deze kamerbrede vraag. Vandaag blijkt dat het geplande debat in de commissie weer maar eens een schijnvertoning wordt", klinkt het nog.

"Ik ben benieuwd naar het volledig politiek plan van deze regering", vervolgt Van der Maelen. "Daarom zou ik graag de politieke, militaire en juridische grond van de beslissing van het kernkabinet vernemen. Ook het veiligheidsrisico in eigen land moet in die analyse opgenomen worden."

Dirk Van der Maelen
belga Dirk Van der Maelen

Dat IS moet worden aangepakt, is evident. Dat bommen daarvoor de wonderoplossing zijn, is dat minder

Dirk Van der Maelen

"Geweldspiraal verder aangevuurd"

PVDA is al evenmin te spreken over de uitbreiding van de Belgische missie. Volgens de partij tonen de aanslagen in Brussel aan dat tussenkomen in Syrië een zeer slecht idee is. "Zonder mandaat van de Verenigde Naties, tegen het internationaal recht, zonder zelfs een parlementair debat in ons land besliste het kernkabinet vanmorgen om te bombarderen in Syrië. En dat op vraag van de VS. Zo wordt de geweldspiraal verder aangevuurd", zegt partijvoorzitter Peter Mertens.

"Wij zullen de oorlog als een boemerang in ons gezicht krijgen. Dat was zo in Afghanistan, dat was zo in Irak, dat was zo in Libië, en dat is nu ook zo."

Peter Mertens
photo_news Peter Mertens

Wij zullen de oorlog als een boemerang in ons gezicht krijgen

Peter Mertens
EPA

"PR-geschenk voor IS"

De Vlaamse Noord-Zuidkoepelorganisatie 11.11.11 betreurt eveneens de beslissing. "Een Belgische deelname aan luchtaanvallen heeft momenteel weinig zin, en leidt de aandacht af van belangrijkere prioriteiten in het Belgische Syriëbeleid." De organisatie vraagt zich ook af wat 'onze jongens' in Syrië gaan doen. "Britse bommenwerpers keren al weken onverrichter zake terug. De Nederlandse F-16's staan grotendeels stil. Onze deelname is dus vooral symbolisch." 11.11.11 vraagt een constructievere aanpak om IS duurzaam te verslaan.

Voor Vrede vzw is de beslissing een "PR-geschenk voor IS dat het Westen luidkeels kan beschuldigen van het vermoorden van moslims. Na elke grote terroristische aanval trappen de landen die erdoor getroffen worden met open ogen in de val. Ze schroeven de buitenlandse bombardementen drastisch op, maken veel slachtoffers en bevestigen op die manier de propaganda van IS, dat de haat ten opzichte van het gewelddadige Westen oppompt en gebruikt om te rekruteren en haar netwerk uit te breiden."

De organisatie beschuldigt de regering van politiek opportunisme. "De bombardementen moeten de VS paaien onder meer ter compensatie van onze 'te lage' inspanningen op vlak van defensie. De beslissing komt op het ogenblik dat de procedure loopt voor de vervanging van de F-16's."

Britse bommenwerpers keren al weken onverrichter zake terug. De Nederlandse F-16's staan grotendeels stil. Onze deelname is dus vooral symbolisch

11.11.11