België schort reeks steunprojecten in Burundi op

Protesten in Burundi na de controversiële herverkiezing van president Nkurunziza.
AFP Protesten in Burundi na de controversiële herverkiezing van president Nkurunziza.
Om de politieke druk op te voeren en de Burundese machthebbers met de oppositie aan de onderhandelingstafel te krijgen, schort België een aantal steunprojecten aan Burundi op. Projecten die de bevolking rechtstreeks ten goede komen, blijven buiten schot, het gaat om programma's die dichtbij de autoriteiten staan of gemakkelijk politiek gerecupereerd kunnen worden. Dat heeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt.

Toen president Pierre Nkurunziza in de lente van dit jaar aankondigde dat hij - tegen de grondwet in - voor een derde ambtstermijn ging, barstten in Burundi grootschalige protesten los. Ondanks een mislukte coup in mei geraakte Nkurunziza afgelopen zomer toch opnieuw verkozen. Evenwel niet zonder dat de internationale gemeenschap haar steun voor het verkiezingsproces had ingetrokken en een groot deel van de oppositie de stembusgang had geboycot. Intussen heeft Nkurunziza zijn derde termijn aangevat.

Die politieke instabiliteit heeft de voorbije maanden een zware impact op Burundi gehad, legde minister De Croo vrijdag uit. "Tweehonderdduizend mensen zijn op de vlucht, de economie is ontwricht en de regering isoleert zich steeds meer." Nu een aantal vooraanstaande Burundezen verkondigt dat maatregelen van de internationale gemeenschap op hun plaats zijn en de Europese Unie haar eerste sancties heeft aangenomen, wil ook België een signaal geven. "Het is een beetje met pijn in het hart, ik zou dit liever niet doen", zegt De Croo.

Concreet heeft De Croo enkele projecten opgeschort. Het gaat om steun aan de Burundese justitie, het promoten van beter bestuur en een bestratingsproject. "Dit zijn projecten waarbij steun gegeven wordt aan de autoriteiten", aldus de minister. "Een aantal projecten die dichtbij de bevolking staan, op het vlak van onderwijs, landbouw en gezondheidszorg, worden niet opgeschort." Toch zal de beslissing een impact hebben op de bevolking. "Dat is ook logisch," vindt De Croo, "want anders zou dat betekenen dat die projecten geen invloed hebben. Maar we zullen de impact proberen te beperken."

'Het is een beetje met pijn in het hart, ik zou dit liever niet doen'

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo

De politiesamenwerking met Burundi was in mei reeds opgeschort na het gewelddadig optreden van de politiediensten en wordt nu helemaal stopgezet. "De voorbije tijd is gebleken dat de rol van de politie niet van die aard is dat betrokkenheid van de Belgische ontwikkelingssamenwerking nog te verantwoorden is", is de uitleg.

De "heroriëntering" van de Belgische samenwerking met Burundi wordt ingeschreven in de Europese beslissing om een politieke dialoog op te proberen starten volgens een strakke timing. Als er tegen begin april geen vooruitgang wordt geboekt, worden de projecten die nu worden opgeschort definitief beëindigd. De ongeveer 65 miljoen euro die erin wordt geïnvesteerd, zal dan worden geheroriënteerd. De Croo laat nu reeds onderzoeken welke initiatieven dan bijkomende steun kunnen krijgen. "Deze beslissing wil dus niet zeggen dat de budgetten worden verminderd", zegt de minister. Per capita blijft Burundi het land waar België het meeste steun aan geeft, nog meer dan aan Congo.

Welke concrete stappen wanneer gerealiseerd moeten worden, kan de minister niet zeggen. "Eerst rond de tafel gaan zitten, dan kunnen we nog zien."

Als er tegen begin april geen vooruitgang wordt geboekt, worden de projecten die nu worden opgeschort definitief beëindigd