België maakt 5 miljoen euro bijkomende humanitaire hulp vrij voor Libanon

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo besliste nu om de Belgische humanitaire hulp te verhogen met 5 miljoen euro.
BELGA Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo besliste nu om de Belgische humanitaire hulp te verhogen met 5 miljoen euro.
België maakt 5 miljoen euro aan bijkomende humanitaire hulp voor Libanon vrij, na de zware explosie in de haven van Beiroet. Zondagnamiddag vindt een internationale donorconferentie plaats voor Libanon. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin zal België daarbij vertegenwoordigen.

België stuurde al een C-130-vrachtvliegtuig naar Beiroet met dringend medisch en humanitair materiaal. Daarnaast is beslist 1 miljoen euro vrij te maken voor het Rode Kruis. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo besliste nu om de Belgische humanitaire hulp te verhogen met 5 miljoen euro. "Dat doen we via multilaterale partnerorganisaties in sectoren waar de noden van de Libanese bevolking het grootst zijn: op medisch vlak uiteraard, maar ook qua voedselbedeling en de heropbouw van woningen en de infrastructuur", aldus de minister in een persbericht van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. 

Bedoeling van de conferentie is bijkomende middelen te verzamelen en de internationale hulpverlening te coördineren om de Libanese bevolking bij te staan, aldus de FOD."Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap met deze donorconferentie een krachtig signaal geeft om deze enorme catastrofe het hoofd te bieden", aldus minister Goffin. "Voor de burgers in Beiroet komt dit bovenop een bijzonder ernstige economische en gezondheidscrisis waarmee het land al eerder geconfronteerd werd. Ondanks de vele noodhulp die al onderweg is - ook vanuit België - zijn bijkomende middelen absoluut noodzakelijk en is het belangrijk deze internationale hulp zo snel mogelijk te coördineren."

Minister Goffin maakt een onderscheid tussen enerzijds de humanitaire hulp aan Beiroet en anderzijds de economische en financiële steun aan Libanon, die gekoppeld wordt aan dwingende hervormingen. "Als Libanon dit wenst, zijn we nog altijd bereid om in het kader van B-Fast een medisch team en een component van de Civiele Bescherming uit te sturen, waarvan de expertise wereldwijd wordt erkend", aldus nog de minister. 
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hermans

  Misschien moet België idd een steentje bijdragen in de vorm van een financiële gift, maar vijf miljoen € ? Dat lijkt me toch wel exuberant gezien besparingen en extra kosten waar we voor staan. Een gift van een miljoen € is mij dunkt een mooie geste, ook gezien de onzorgvuldigheid die aan de basis ligt van de explosie. Mensen of bedrijven die dit te min vinden, zijn vrij een extra bedrag te schenken.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Gemakkelijk om geld uit te delen dat er niet is ja of we nu 1 of 2 miljard tekort hebben de werkmens zal er wel voor opdraaien. Of gaan ze rap een beetje geld bijmaken. Akkoord de mensen hebben hulp nodig maar die miljoenen komen toch nooit terecht bij de noodlijdende maar bij de zakkenvullers Net zoals in Belgie

 • Gerry Cle

  Wablieft, geld uitgeven om mensen te helpen? Zijn we nu helemaal gek geworden? (ironisch) Solidariteit op wereldniveau kan ik alleen maar toejuichen.

 • Freddy Knes

  we drukken nog wat papier bij en voor mij ook nog dertig miljoen denkt decroo kan ik ze weer gaan uitdelen in zuidafrika

 • Gino Denil

  Libanon verdient alle hulp. Geen enkel land ter wereld vangt zo veel vluchtelingen op. Bijna de helft van de bevolking daar is nu een vluchteling.