België lijkt Russische trollen niet te boeien

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
De Belgische veiligheidsdiensten hebben voorlopig geen aanwijzingen dat Russische internettrollen de verkiezingen in ons land proberen te beïnvloeden. "We zien geen abnormale fenomenen of verhoogde activiteit op het internet", zegt generaal Claude Van de Voorde, het hoofd van de militaire inlichtingendienst Adiv, vandaag in De Morgen. 

De Adiv moet samen met de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cyberveiligheid toezicht houden op het internetverkeer vanuit het buitenland.
"Zeg nooit nooit, maar momenteel lijken er geen Russische trollen actief in de kiescampagne", aldus Van de Voorde.

Waarschuwing

Het is gissen naar de reden waarom de Russische trollen niet geïnteresseerd lijken in de Belgische verkiezingen. België is een strategisch land in het hart van Europa, de thuis van de Europese Unie en het NAVO-hoofdkwartier. Wat wellicht meespeelt, volgens de krant, is dat de Belgische veiligheidsdiensten vooraf bekendmaakten dat ze de sociale media tijdens de kiescampagne strikt in de gaten zouden houden. Een waarschuwing voor Moskou.

Ook andere landen die preventief van zich lieten horen, hadden minder last van de trollen. Tegelijk zijn de grote socialemediabedrijven wakker geschoten. Valse accounts worden veel sneller geblokkeerd. Het lijkt erop dat Rusland voor een nieuwe aanpak kiest, luidt het.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van Looy

  Ocharme die Russen ze krijgen hier geen voet aan wal omdat ons land zo gecompliceerd is dat ze er niet aan uit kunnen hoe ons land werkt en daarom zelf in de problemen zouden komen. Russen blijf van ons land af of je draait nog zelf in de soep zonder dat je het weet, hahahaha.

 • mark germanus

  De Russen moeten niks doen, het minst interessantste land qua politiek in Europa.Het loopt daar altijd in de soep,dus gewoon afwachten.

 • Joël Versin

  Het is voor hen teveel werk, om alle politici in België te hacken, te screenen, tja we hebben er dan ook wat, per hoofd vd bevolking... (2x tov Duitsland)

 • Bruno Suykens

  Die trollen worden jaloers als ze onze politici bezig horen en zien.

 • Johan Billiet

  België heeft het niveau van een chaotisch kafkaiaans smurfendorp dat zichzelf permanent belachelijk maakt en is internationaal op elk gebied bijna totaal irrelevant. Maw. de Russen hebben heir geen werk (meer) om de boel in de soep te draaien..is al gebeurd..