België krijgt zitje in VN-Veiligheidsraad, Israël trekt zich terug

De VN-Veiligheidsraad is het belangrijkste beslissingsorgaan van de Verenigde Naties.
AFP De VN-Veiligheidsraad is het belangrijkste beslissingsorgaan van de Verenigde Naties.
Israël heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad de komende twee jaren. De Israëlische ambassade bij de VN bevestigt dat het land zich heeft teruggetrokken. De beslissing werd genomen na "consultatie met onze partners, onder wie onze goede vrienden", zo klinkt het daar. Dat betekent dat ons land samen met Duitsland in het belangrijke internationale orgaan zal mogen zetelen.

Er waren drie kandidaten voor twee plaatsen in het belangrijkste beslissingsorgaan van de Verenigde Naties: België, Duitsland en Israël. Dat laatste land heeft zich nu teruggetrokken uit vrees te weinig steun te krijgen in vergelijking met ons land en Duitsland, zegt een bron bij de VN.

Een andere diplomatieke bron meldt dan weer dat Israël zijn kandidatuur nooit geofficialiseerd heeft.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt in een reactie aan Belga dat hij "akte neemt" van de Israëlische beslissing. "We gaan onze campagne voortzetten om andere landen te overtuigen van ons project", zo benadrukt hij. De minister wil een zo goed mogelijk resultaat neerzetten bij de stemming van volgende maand.

De intrekking van de Israëlische kandidatuur is volgens hem "de bevestiging dat de Belgische campagne goed is verlopen". "Onze campagne werd erg breed gesteund", zegt Reynders.

Koning Filip

Twee weken geleden brachten koning Filip en koningin Mathilde nog een bezoek aan New York waar ze deelnamen aan een charmeoffensief voor het Belgische VN-zitje. Koning Filip sprak de VN toe om zijn steun voor de Belgische kandidatuur uit te spreken. 

Het is van 2007-2008 geleden dat ons land nog in de Veiligheidsraad zetelde. Daarvoor had België ook zitting in 1991-1992, 1971-1972, 1955-1956 en 1947-1948. De VN werd opgericht in 1945.

Koning Filip bij zijn toespraak voor de VN op 24 april.
BELGA Koning Filip bij zijn toespraak voor de VN op 24 april.

Veiligheid en vrede

De Veiligheidsraad, die zetelt in New York, heeft als belangrijkste taak het handhaven van de internationale veiligheid en vrede in de wereld.

De 193 landen in de Algemene Vergadering van de VN zullen op 8 juni stemmen over vijf nieuwe niet-permanente leden die twee jaar lang in de Veiligheidsraad zullen mogen zetelen. Twee nieuwe leden mogen uit de Europese groep komen.

De Veiligheidsraad telt in totaal vijftien leden, waarvan vijf permanente: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben ook een vetorecht.

De overige tien niet-permanente leden zijn momenteel Bolivia, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Kazachstan, Koeweit, Nederland, Peru, Polen en Zweden. 
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Goris

  Als Rusland ,China en Amerika een vetorecht hebben wat kun je daar als klein land tegen doen buiten ja knikken.

 • Wilfried Vanden Berg

  Ik denk dat lawaai maker Verhafstood al staat te trappelen om daar ook ruzie te gaan stoken.

 • Freek Verdeyen

  Welke uitbollende politieker mag een pak poen gaan opstrijken in die praatbarak?

 • RENE LENAERTS

  We kunnen eindelijk deelnemen aan de diplomatieke totentrekkerij. Meer nut dan een officiële internationale opiniepeiling heeft het niet, maar hetlevert wel een paar goed betaalde postjes op.

 • Mohamed Halmaoud

  daarvoor dient ons belastingsgeld, om zo een zitjes aan een of ander zoontje van... te kunnen geven. Dik betaald.