België helpt bij uitbouw van wegeninfrastructuur van hoofdstad Burundi

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille.
BELGA Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille.
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille heeft vandaag in Bujumbura een conventie ondertekend die voorziet in een injectie van vier miljoen in het herstel en de uitbouw van het wegennet van de Burundese hoofdstad. Het project zorgt ook voor heel wat werkgelegenheid in het Centraal-Afrikaanse land, waar de werkloosheid erg hoog is, zo kondigt de Belgische ambassade in Bujumbura aan.

De conventie vormt de derde fase van het bestratingsproject dat in 2010 werd opgestart, en bestaat uit het verzekeren van het behoud van wat in de vorige fasen aangelegd werd. In totaal werd via het project Pavage meer dan 35 kilometer aan wegen aangelegd en konden 2.500 mensen een opleiding volgen. Daarnaast hadden 500 mensen een betaalde activiteit en werden 19 micro-ondernemingen opgericht. In totaal is het Belgisch-Burundees ontwikkelingsprogramma voor de periode 2010-2013 miljoen euro waard.

Het is de eerste reis van minister Labille naar Burundi sinds zijn aantreden in januari. Het bezoek duurt twee dagen. Op het programma staat nog een ontmoeting met president Pierre Nkurunziza, tweede vicepresident Gervais Rufyikiri, en minister van Volksgezondheid en de strijd tegen aids, Sabine Ntakarutimana. Daarnaast ziet hij nog vertegenwoordigers van het burgermaatschappij en Belgische ngo's die actief zijn in het land, en bezoekt hij enkele projecten.