België en Nederland praten over "mini-Schengen"

REUTERS
Het Nederlands kabinet denkt na over een nieuwe "mini-Schengenzone". De gesprekken met België daarover gaan volgens een bron heel goed.Als die zone wordt opgericht met een aantal gelijkgestemde landen, zou die de asielstroom naar die landen moeten indammen. Er komt dan weer grensbewaking aan de buitengrenzen van deze kleine groep landen.

Bronnen in Den Haag bevestigen vandaag berichtgeving daarover in de Nederlandse krant De Telegraaf. In het kabinet is er al meermaals over gesproken. Het nieuwe gebied zou kunnen bestaan uit de Benelux, Duitsland en Oostenrijk, maar de gesprekken met Duitsland verlopen moeizaam.

De huidige Schengenzone bestaat uit 26 landen: 22 uit de EU plus landen als Noorwegen en Zwitserland. Er wonen rond de 400 miljoen mensen. Binnen de zone bestaat er aan de binnengrenzen in beginsel geen paspoortcontrole.

Onderdeel van het plan is behalve het instellen van paspoortcontroles aan de buitengrenzen van het nieuwe gebied ook de oprichting van kampen waar vluchtelingen worden opgevangen die verder naar Nederland, België of Duitsland willen. Hiervoor is wel de medewerking van andere landen nodig.