België eist dat Peking onwettig gedetineerde moslims vrijlaat

Archiefbeeld van opgepakte Oeigoeren.
reuters Archiefbeeld van opgepakte Oeigoeren.
Op een zitting van de VN-Mensenrechtenraad hebben westerse landen vandaag geëist dat China een einde moet maken aan het op grote schaal interneren van moslim Oeigoeren. België eiste de vrijlating van alle moslims die China onwettig vast heeft gezet.

De in Genève zetelende raad kwam bijeen om in het kader van zijn reguliere overschouwing van de situatie van de mensenrechten China te bekijken. "Wij zijn gealarmeerd door het steeds verergerende optreden tegen Oeigoeren, Kazachen en andere moslims in het Autonoom Oeigoers Gebied Xinjiang", zei een Amerikaanse gezant.

Rapporten van mensenrechtenorganisaties geven aan dat vorig jaar tot één miljoen Oeigoeren uit Xinjiang vorig jaar in kampen zijn geïnterneerd. Daar ondergaan zij communistische propaganda en worden zij gedwongen hun cultuur en religie af te zweren.

Als Chinees viceminister van Buitenlandse Zaken zei Le Yucheng dat zijn land "de rechten van etnische minderheden overeenstemmend de wet beschermt. Het recht van de burgers op meningsuiting en godsdienstige overtuiging geniet overeenkomstig de wet bescherming".

“Opvoeding”

Een ander lid van de Chinese delegatie zei later dat mensen die zich "met terroristische activiteiten" hebben ingelaten en anderen die kleinere misdrijven hebben begaan aan zware boetes onderhevig zijn alsmede "opvoeding". Dit heeft niets met religieuze discriminatie te maken.

Meerdere landen, waaronder Canada en België, vroegen Peking onwettig gedetineerde moslims vrij te laten.

Bekijk ook:

‘Zo viert China nationale feestdag’

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor VOS

  Dat België eerst orde op zaken zet in eigen land. Of zijn er hier geen problemen?

 • Jean-Paul Peelos

  De VN-Mensenrechtenraad : voorgezeten door Saoudi Arabië. Geen verdere commentaar nodig.

 • Jean West

  Dat ze zich moeien met Molenbeek daar zitten de gevaarlijke mannen en vrouwen.

 • Rania Desaegher

  Asia Bibi zit in Pakistan al 16 jaar in de cel omdat ze christen is, wat heeft België reeds voor haar gedaan?

 • Patrick LANTIN

  Wat moeten wij (klein landje) ons gaan moeien met de interne aangelegenheden van een land dat één vijfde van de wereldbevolking huisvest. China heeft het zoal moeilijk genoeg om godsdienst- en bevolkingsgroepen te laten samen leven. Neemt niet weg dat er een strikte scheiding van kerk en staat is en dat openbare tekenen van godsdienst bij wet verboden zijn. Voor alle godsdiensten!