België biedt gewonde mensenrechtenactivist hulp aan

Mensenrechtenactivist Pierre-Claver Mbonimpa bezoekt gevangenen in Bujumbura, Burundi.
AP Mensenrechtenactivist Pierre-Claver Mbonimpa bezoekt gevangenen in Bujumbura, Burundi.
België heeft aangeboden om de Burundese mensenrechtenactivist Pierre-Claver Mbonimpa naar ons land te laten komen voor verzorging. Mbonimpa raakte maandagavond in de hoofdstad Bujumbura zwaargewond toen een bewapende motorrijder zijn auto beschoot. Hij werd geraakt in het gezicht.

Ondanks een lopende procedure omdat hij de staatsveiligheid in gevaar zou hebben gebracht, heeft Mbonimpa van de procureur-generaal in Burundi de toestemming gekregen om het land te verlaten en zich in het buitenland te laten verzorgen. De mensenrechtenactivist verblijft momenteel nog steeds in het ziekenhuis in Bujumbura.

"We hebben aangeboden dat Mbonimpa naar België zou komen voor medische onderzoeken. In overleg met andere partners worden momenteel de praktische modaliteiten uitgewerkt. Hij wacht nu om op krachten te komen om te kunnen reizen", zo luidde vandaag bij een woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

De 67-jarige Mbonimpa is een gerespecteerd mensenrechtenactivist in Burundi. Hij werd vorig jaar opgepakt omdat hij had verklaard dat leden van de jeugdbeweging van de regeringspartij CNDD-FDD een paramilitaire opleiding kregen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Na vier maanden hechtenis werd Mbonimpa eind september 2014 voorlopig vrijgelaten, maar de aanklacht werd niet ingetrokken en hij mocht het land niet verlaten. Dit jaar speelde hij een belangrijke rol in het verzet tegen een derde ambtstermijn voor president Pierre Nkurunziza.