België betrokken bij Amerikaanse operatie die IS-jihadisten opspoort en doodt

Amerikaanse elitetroepen nabij het voormalige IS-bolwerk Raqqa. Foto uit mei 2016.
AFP Amerikaanse elitetroepen nabij het voormalige IS-bolwerk Raqqa. Foto uit mei 2016.
Ons land neemt deel aan een geheime Amerikaanse operatie die buitenlandse IS-strijders in Syrië en Irak opspoort en doodt, meldt de VRT-nieuwsdienst vanochtend. De Belgische inbreng in de operatie beperkt zich tot inlichtingenwerk. De openbare omroep baseert zich op verschillende bronnen dicht bij Defensie.

De operatie genaamd Gallant Phoenix ging in 2015 van start en wordt geleid vanop een Amerikaanse basis in Jordanië.  Bedoeling is zoveel mogelijk informatie te vergaren aan het front. In totaal nemen er 21 landen aan deel, waaronder ook Duitsland. 

"Een paar mensen" verbonden aan de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV nemen zeker al meer dan twee jaar deel aan Gallant Phoenix.  De betrokken militairen beheren mee een databank die informatie verzamelt en uitwisselt met veiligheidsdiensten in ons land. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog  hebben zeker 500 Belgen zich aangesloten bij jihadistische groepen in Syrië en Irak. 

Alle betrokkenen benadrukken aan de VRT dat ons land op geen enkel moment zelf buitenlandse strijders heeft uitgeschakeld.  Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt noch ontkent dat ons land deelneemt aan Gallant Phoenix. Dat zei hij in een reactie op 'De Ochtend' op Radio 1. Of Belgische informatie met landen uit de coalitie wordt gedeeld met het doel strijders te liquideren, laat hij in het midden. 

Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) liet op Twitter verstaan weinig moeite te hebben met het delen van informatie dat tot de liquidatie van IS-strijders kan leiden: "À la guerre comme à la guerre."
85 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  Oei, nog niks gehoord van Devriendt van Groen?

 • Frank De Rycke

  Geheim ??...wat een lachertje terug , ik zou het nog vertalen ook !

 • Ronny Biesen

  Haha, mooi geheim als het in de krant al verschijnt.

 • Dominique Vandamme

  Ik zie niet in wat hier verkeerd zou kunnen zijn, wat ik wel niet begrijp is dat dat het voor de VRT zo nodig in het openbaar moet gebracht worden. Laat het leger zijn job doen en daarmee uit.

 • jean-pierre rejek

  Zouden ze niets eerst in Borgerhout, Molenbeek, Charleroi gaan oefenen ,als dat helemaal opgeruimd is dan pas naar het buitenland of is het hier gevaarlijker ,dat kan hé .