Belgen 'rijden' acht uur om 100 km af te leggen: verkeerschaos door zware sneeuwval in Franse Alpen

Gestrande toeristen monteren sneeuwkettingen op hun auto.
AFP Gestrande toeristen monteren sneeuwkettingen op hun auto.
Het verkeer van en naar de skigebieden in de Franse Alpen, met name Val Thorens, moet rekening houden met uren vertraging. Het verkeer wordt alleen nog gedoseerd doorgelaten. Daarnaast sluiten de autoriteiten geregeld de weg af om pijlen af te steken om gecontroleerd lawines uit te lokken. De autoriteiten in Albertville, Moûtiers en Bourg-Saint-Maurice hebben opvangcentra geopend voor wintersporters die op de snelwegen vastzitten

Door zware sneeuwval is het toch al drukke vakantieverkeer vastgelopen tussen Albertville en Moûtiers en tussen Moûtiers en de Italiaanse grens. De Franse weerdienst heeft code oranje uitgeroepen. 

Gestrande toeristen melden zich intussen via sociale media met verzuchtingen over hoe lang ze al vaststaan en foto's van zwaar besneeuwde wegen. Op die wegen kan niet worden gereden zonder sneeuwkettingen, zo waarschuwen de Franse autoriteiten. Het verkeer rijdt er niet harder dan stapvoets. De Fréjustunnel tussen Frankrijk en Italië is afgesloten na een ongeluk.

Ook tussen Duitsland en Oostenrijk kunnen wintersporters nog steeds terechtkomen in een lange file op de route via de Fernpas. Daar ligt het niet aan sneeuw, maar aan de drukte.

Rudi en Christoph Peeters: "Acht uur voor 100 kilometer"

Belgen die naar skigebieden rijden, moeten enorm veel geduld uitoefenen door de hevige sneeuwval. Zo zijn Rudi en Christoph Peeters al acht uur onderweg om van het Franse Albertville naar Val Thorens te rijden. Normaal gezien doe je daar tweeënhalf uur over. "Mensen lezen nog snel de handleiding om sneeuwkettingen op te leggen, anders geraken ze er niet", zeggen ze aan VTM Nieuws.

Vader en zoon Peeters zijn deze ochtend vertrokken vanuit het Zuid-Franse Albertville. Ze zijn onderweg naar het wintersportoord Val Thorens, maar die tocht duurt veel langer dan gedacht. “Het is ondertussen half vier en we zijn bijna boven”, vertelt Rudi Peeters. "Nog negenhonderd meter. We hebben bijna acht uur gereden, voor een kleine honderd kilometer, maar we zijn bijna in Val Thorens dus we houden vol."

Door de hevige sneeuwval zijn sneeuwkettingen geen overbodige luxe. "Mensen bevestigen nog heel snel sneeuwkettingen en dat met nog negenhonderd meter voor de boeg", vertelt zoon Christoph. "Er zijn er ook een paar die nu pas de handleiding aan het inkijken zijn. Heel hoopvol, maar we geraken er wel”, klinkt het positief.

Er zijn er ook een paar die nu pas de handleiding voor hun sneeuwkettingen aan het inkijken zijn

Vader en zoon Peeters

"Historische sneeuwhoeveelheden"

Intussen maakt de site wintersporters.be gewag van historische sneeuwhoeveelheden. Kijk je naar de totalen over zes dagen dan zie je hoeveelheden van meer dan 3 meter, klinkt het. Zelfs 349 cm wordt berekend voor Val d'Isère. "Vroeger luidde het als een 'sneeuw-error' als er zwarte vlekken op de kaarten verschenen. Nu wemelt het ervan. Het geeft aan hoe bijzonder de situatie nu is", klinkt het nog. Kijk hier voor meer info.

AFP
AFP57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Je kunt je toch wel afvragen of zoiets wel verantwoord is. Iedereen heeft recht op vakantie en vermaak maar of dit nog normaal is?

 • Leo Marien

  Groot gelijk Jo de Clerq. Het enige wat je moet doen is wat hogerop gaan > 1800m. Zelden slechte sneeuw gehad en nog nooit kettingen moeten gebruiken.

 • Erwin Vandriessche

  En hoe veel van die voertuigen zijn daar wettelijk in orde met de wetgeving betreffende winterbanden & sneeuwkettingen? Goed gek om dit te doen voor een paar dagen op dure latten te staan voor die zogenaamde sneeuwpret, de breukenvluchten van touring & Europ-assistance zullen weer werk hebben!

 • Raphael Coryn

  Ge moet goed zot zijn om dit te doen, plezant op reis gaan ze mogen het allemaal hebben Oost West thuis best.

 • Gerard Braeckmans

  Tja, als je liever ginder in de file staat moet je dat maar doen.