Belgen graag gezien in Europese topfuncties: “Wie Belgisch premier is geweest, kan compromissen sluiten”

Herman Van Rompuy en Charles Michel
AP / Photo News Herman Van Rompuy en Charles Michel
De voorzitter van de Europese Raad, zeg maar de Europese president, is na Herman Van Rompuy voor de tweede keer een Belg. Twee op drie voor ons land, en dat hebben we voornamelijk aan onze compromiscultuur en onze kleinschaligheid te danken. 

Politicoloog Hendrik Vos: “Charles Michel heeft zeker de reputatie dat hij compromissen kan sluiten. Wanneer je premier van België bent geweest, heb je sowieso die reputatie. Bovendien stralen politici die premier worden iets deftigs uit, en kennen ze doorgaans verschillende talen. Maar het is vooral die compromiscultuur die in de Europese Unie ook nodig is met 28 lidstaten en verschillende strekkingen.” 

Ook het feit dat België een klein land is, zou hebben meegespeeld. Vos: “Kijk naar Luxemburg, dat al verschillende commissievoorzitters mocht leveren. Grote lidstaten hebben toch de neiging elkaar te wantrouwen en elkaar de topfuncties binnen de EU te misgunnen. Dat kleine lidstaten niet brutaal hun macht uitoefenen, speelt ook een rol. Kijk naar Van Rompuy destijds. De Pool Donald Tusk (opvolger van Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad, red.) was iets brutaler. Maar de functie van Michel is ook niet te vergelijken met die van de Amerikaanse president. Hij zal vooral in zijn eigen stijl ervoor moeten zorgen dat iedereen on speaking terms blijft.” (LB)
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ROBERT GERTS

  Neen, wij worden het hardst uitgemolken door onze regeringen, en kopen met dat geld hun postjes in de EU verdomme! België is geen democratisch land, want uiteindelijk blijven de franstaligen de lakens uitdelen. Ook op Vlaams niveau word er niet naar het aantal stemmen gekeken. Open vld tart alle verbeelding! Er rest nog een prulpartijtje, maar ze wanen zich heer en meester van Vlaanderen! En BDW verraad allen om maar aan de top te blijven!

 • Guy Van Becelaere

  Aan de Vlaamse compromis cultuur zeker eigen volk verraden voor een postje bedoel je toch Herman ?

 • Line Breemer

  We worden uitgebuit en uitverkocht door onze eigen leiders.... en iedereen sluit zijn ogen..... Natuurlijk worden belgische politici gewaardeerd, zij zijn de beste in het dom houden en tegen elkaar opstoken van het volk!

 • Peter Backx

  Het gedrocht België is onstaan door compromissen door dit soort politici gemaakt en brengen onbestuurbaarheid, onbetaalbaarheid en meer rechtse kiezers voort.Europese burger staat er slecht voor met dit soort vis nog vlees figuren.

 • Alfred LEEMANS

  Als dit een voorwaarde of een pluspunt is dan kunnen we ons er aan verwachten dat ook Europa een grote knoeiboel wordt in de volgende jaren.