Belgen gaan vrijuit voor doodslag op baas No Surrender en kompaan: “Ze hadden maar één gezamenlijk doel: levend wegkomen”

Het incident gebeurde in dit vakantiehuisje in de polder bij Hooge Zwaluwe.
ANP Het incident gebeurde in dit vakantiehuisje in de polder bij Hooge Zwaluwe.
Vier Belgen blijven ongestraft voor doodslag op de Amsterdamse No Surrender-captain Brian Dalfour en de Macedoniër Muljaim Nadzak. De rechtbank in Breda oordeelde vandaag dat er sprake was van noodweer. Ze mochten zich verdedigen tegen de twee overvallers die hen hadden vastgebonden en op hen schoten. "Ze hadden maar één gezamenlijk doel: levend wegkomen."

De overval in oktober 2015 was goed gepland. In een vakantiehuisje in de polder bij Hooge Zwaluwe hadden Dalfour en Nadzak gedaan alsof ze cocaïne wilden verkopen aan de vier Belgen. Toen het moment daar was, deden ze of ze agenten waren en probeerden ze de Belgen te overmeesteren en te beroven van hun geld.

Brian Dalfour was één van de topmannen van MC No Surrender.
bn/destem Brian Dalfour was één van de topmannen van MC No Surrender.

Wat zich precies in het vakantiehuis heeft afgespeeld, is onduidelijk. Dat het er uitermate wild aan toe is gegaan, staat vast: Dalfour en Nadzak bezweken aan meerdere schotwonden.

De Belgen vertelden dat ze drugs wilden kopen en dat ze toen werden overvallen door mannen die zich voordeden als politie. Ze zouden zijn vastgebonden met kabelbinders. Nadzak schoot daarna op verdachte Samir T., waardoor de Antwerpenaren in de gaten kregen dat het helemaal geen politie was. Doodsbang zouden de Belgen zich daarop hebben losgeworsteld en uit het huisje zijn gevlucht. Het gerecht denkt dat de Belgen de twee daarbij doodschoten.

ANP

Volgens de rechtbank staat niet vast wie de twee precies doodschoot, maar zijn ze alle vier verantwoordelijk voor de dood, doordat ze één gezamenlijk doel hadden en samen vochten. Maar: "Hoe ernstig de gevolgen ook waren, van hen kon niet worden gevergd dat ze in alle hectiek en doodsangst minder ingrijpend zouden reageren", vonniste de rechtbank.

Ook de openbare aanklager had al geëist dat de Belgen geen straf zouden krijgen. Een contactpersoon die de twee groepen bijeenbracht, wist van de overvalplannen en daarbij hielp, kreeg drie jaar cel. Een vijfde Belgische verdachte is vrijgesproken omdat hij niet eens in het huisje aanwezig was.

Rechtbanktekening in de moordzaak.
ANP Rechtbanktekening in de moordzaak.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.