Belg omgekomen bij gijzeling in Mali, mogelijk tweede Belgisch slachtoffer

VN-blauwhelmen hebben in het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako zeker 27 lichamen zien liggen na de gijzelingsactie van vandaag. Het gaat volgens persbureau Reuters om voorlopige aantallen, het hotel wordt verder doorzocht. Bij de bestorming zijn twee gijzelnemers gedood. Bij de gijzeling kwam ook een Belg om, Geoffrey Dieudonné. Hij was als ambtenaar van het parlement van de Franse Gemeenschap in Bamako voor een congres.

Z es Belgen bevonden zich in het hotel op het moment van de aanval. Eén van hen is al zeker bij de 22 slachtoffers. Mogelijk is een tweede Belg ook omgekomen. "In totaal waren zes Belgen aanwezig", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. "Vier van hen zijn veilig. Een vijfde is overleden en van de zesde hebben we nog geen teken van leven ontvangen. Ook de familie niet.

Speciale eenheden van het Malinese leger zijn nog steeds bezig met het overmeesteren van militanten in een hotel in de hoofdstad Bamako. De aanvallers houden zich schuil op de bovenste verdiepingen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid gezegd.

"De aanvallers hebben geen gijzelaars meer. Ze hebben zich verschanst op de bovenste verdiepingen. Ze zijn alleen met leden van het Malinese leger, die proberen ze te overmeesteren," aldus woordvoerder Amadou Sangho. Zeker twee militanten zijn gedood door het leger. Hoeveel extremisten er nog in het hotel zijn, is niet duidelijk.

VN-blauwhelmen hebben in het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako zeker 27 lichamen zien liggen. Het gaat volgens persbureau Reuters om voorlopige aantallen, het hotel wordt verder doorzocht.

De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun heeft de aanslag samen met al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) uitgevoerd. Dat heeft de terreurgroep gezegd. Al-Mourabitoun, dat de aanslag eerder op de dag al had opgeëist, is gelieerd aan terreurbewegeing al Qaida en komt uit het noorden van Mali. De beweging wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren.

Volgens lokale media lieten de gijzelnemers mensen vrij die uit de Koran konden citeren. Bij de bestorming schreeuwden de terroristen "Allahu akbar". De groepen hielden ongeveer 170 personen vast, onder wie mensen uit Turkije, China, India en Amerika.

Barbarij
"In Bamako wordt het 'Forum francophone sur la diversité des expressions culturelles à l'ère du numérique' (Franstalig forum voor culturele expressie in het digitale tijdperk) gehouden", laat minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte weten. De openingsceremonie zou zondag plaatsvinden in het conferentiecentrum van de stad. Het Belgische slachtoffer zou het Parlement van de Franse Gemeenschap vertegenwoordigen op het evenement.
    
"Een week na de aanslagen in Parijs heeft de barbarij opnieuw toegeslagen en het leven van drie onschuldigen lafhartig beëindigd", zegt Demotte. "Mijn gedachten zijn bij de kinderen van Geoffrey, zijn familie, zijn naasten en zijn collega's in het parlement." Demotte biedt ook zijn deelneming aan bij de families van de andere slachtoffers en bij het Malinese volk.

Geoffrey Dieudonné (39), die omkwam bij de gijzeling in een hotel in Bamako, woonde in Ghlin (Bergen). Hij was vader van twee jongens. "Geoffrey was in augustus 39 geworden en was vader van twee jongens van zes en vier", zegt Florence Monier, schepen in Saint-Ghislain, waar het slachtoffer opgroeide. "We kennen nog geen details over zijn dood. De terroristen zijn onmiddellijk naar de zevende etage gegaan, waar de conferentiezalen waren, maar we weten niet of Geoffrey zich daar bevond. Zondag zou hij naar huis zijn gekomen."

Geoffrey Dieudonné
kos Geoffrey Dieudonné

Niet eerste aanslag

Op 7 maart zijn bij een aanslag op een café-restaurant in Bamako, populair bij de expats in Mali, vijf mensen omgekomen, onder wie ook een Belg en een Fransman. Het ging toen om de eerste dergelijke aanval in de Malinese hoofdstad. De Belg was een militair die als veiligheidsadviseur werkte bij de Europese Unie.

Het noorden van Mali is in het voorjaar van 2012 in handen gevallen van jihadistische groeperingen die gelieerd zijn aan al-Qaida. Op initiatief van Frankrijk werd begin 2013 een militaire operatie begonnen tegen die jihadisten. Die internationale militaire interventie loopt nog altijd, maar toch zijn er nog delen van het Malinese grondgebied die niet onder controle staan van de buitenlandse interventiemacht of het Malinese leger. Sinds begin dit jaar worden aanslagen gepleegd in het centrum van het land, en sinds juni ook in het zuiden.

Twitter
Malikhere.com

Fusillade dans un hôtel de Bamako : « Ça tirait... par leparisien