Belg krijgt levenslang in Cambodja voor drugssmokkel

David Catry bij zijn aankomst aan de rechtbank vandaag.
AP David Catry bij zijn aankomst aan de rechtbank vandaag.
Een Cambodjaanse rechtbank heeft een 34-jarige Belg tot levenslang veroordeeld omdat hij had geprobeerd meer dan een kilo cocaïne het koninkrijk binnen te smokkelen.

David Catry is schuldig bevonden aan drugssmokkel en veroordeeld tot een levenslange celstraf en een geldboete van omgerekend 17.000 euro, zei woordvoerder Y Rin van de gemeentelijke rechtbank van Phnom Penh.

De Brugse dertiger werd in januari gearresteerd op de luchthaven van de Cambodjaanse hoofdstad. Hij kwam van Brazilië. In zijn bagage werd meer dan een kilo cocaïne aangetroffen. Catry leeft al enkele jaren in het Aziatische land, waar hij een gezin heeft gesticht. De man kan nog in beroep gaan. Zijn advocaat was nog niet voor uitleg bereikbaar.

Catry schreeuwde aanvankelijk zijn onschuld uit en verklaarde dat hij de koffer zo had gekocht met de drugs in. Een uitleg waar de plaatselijke autoriteiten geen oor naar hadden. Ze staken de Bruggeling in de cel in afwachting van zijn proces. Vandaag werd hij dus schuldig verklaard nadat hij pas vorige maand over ging tot bekentenissen. Hij legde uit dat hem 25.000 euro was beloofd voor het binnensmokkelen van het goedje. Hij verzekerde dat het de eerste keer was dat hij zo een smokkel had gedaan. Zijn vrienden en familie in België reageren geschokt op het vonnis en roepen op om hem te blijven steunen. 

Cambodja heeft de laatste jaren zijn strijd tegen drugs opgevoerd. Honderden mensen, ook hoge functionarissen, zijn gearresteerd. Het land is een belangrijke draaischijf voor narcotica in de regio geworden.

David Catry in januari bij zijn arrestatie.
Mathias Mariën David Catry in januari bij zijn arrestatie.
Mathias Mariën189 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Danny De Vleeschauwer

  Voorbeeld om anderen te weerhouden zulke stomme keuzes te maken Dit maakt vele levens kapot

 • Pascal Krols

  Prey Sar Prison in Phnom Penh de hoofdstad wordt zijn verblijfplaats . Een echte hel daar . Maar ja een fout heeft hij niet gemaakt zoals velen beweren . Dit was een keuze die hij gemaakt had die een zwaar risico inhield . Laat dit een voorbeeld zijn om anderen te weerhouden zulke domme keuzes te maken .

 • ANDRE DOUREE

  Eigen schuld, dikke bult....zeggen ze . Het is toch zo verleidelijk, maar oerdom. Er is nog beroep mogelijk. Als ik programma's op National Geografic zie over... caught abroad... moet David en zijn aanhang niet wanhopen. There is still a lite that shines on you!

 • Sylke Buysse

  Wie in zo'n land zo'n criminele stunt uithaalt weet bij voorbaat wat de mogelijke gevolgen zijn - niet bijster slim......

 • Harry Vandelaer

  Tja, wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten. Het is toch wel raar dat ze altijd bij de eerste keer gepakt worden. Hoe kunnen er dan drugs in omloop komen?