Belg (54) betrapt met 20 exotische vogels in zijn valies in Peru

De exotische vogeltjes zaten opgesloten in piepkleine doosjes met een verluchtingsgaatje.
AFP De exotische vogeltjes zaten opgesloten in piepkleine doosjes met een verluchtingsgaatje.
Op de luchthaven van Lima in Peru hebben de autoriteiten een Belg gearresteerd die probeerde om een 20-tal exotische vogels het land uit te smokkelen. H. C. (54) had de levende vogels in kartonnen doosjes opeengepropt in zijn valies. Op de zwarte markt zouden ze een hoge prijs moeten opleveren. De Belg riskeert vijf jaar cel.

“C. is maandag opgepakt omdat hij illegaal twintig wilde dieren vervoerde”, aldus een politieman. Onder de geredde vogels bevonden zich volgens lokale media bijna bedreigde diersoorten, die op de illegale markt een hoge prijs zouden opleveren. 

De Belg, die in Schoten woont, was naar verluidt de veiligheidscontrole op de luchthaven al gepasseerd en stond net op het punt aan boord te gaan van een vlucht naar Madrid, toen hij in het vizier van de douane kwam. Volgens de krant La Republica reisde hij regelmatig van en naar Peru.

Uitdroging en stress

Tussen de vogeltjes zaten behoorlijk speciale exemplaren, die alleen te vinden zijn in jungle van Peru, Ecuador of Bolivië. “Sommige van de felgekleurde vogels vertoonden tekenen van uitdroging en stress”, melden de autoriteiten. “Er waren er ook die hun veren verloren nadat ze urenlang in de dozen opgesloten zaten.”

Screenshots OjoPublico

Er zaten onder meer twee toekans bij, een soort van spechtvogels die in Midden- en Zuid-Amerika leven. Daarnaast ook 16 tangaren, zangvogels die enkel in Amerika voorkomen.

Peru wordt door vogelliefhebbers beschouwd als een waar paradijs. Er leven meer dan 1.800 verschillende soorten vogels. De lucratieve illegale handels is een van de belangrijkste oorzaken van het verlies aan biodiversiteit in de regio.

23 miljard euro

Volgens Interpol is de handel in wilde dieren een van de vier meest lucratieve misdaden en brengt die jaarlijks wereldwijd meer dan 23 miljard euro op.

H. C. (54) kijkt toe hoe de politie de verborgen vogeltjes ontdekt in zijn bagage.
Screenshot OjoPublico H. C. (54) kijkt toe hoe de politie de verborgen vogeltjes ontdekt in zijn bagage.