Belangrijke mijlpaal: Nieuw-Zeeland al 100 dagen zonder nieuwe coronabesmettingen

Premier Jacinda Ardern
AP Premier Jacinda Ardern
In Nieuw-Zeeland zijn sinds zondag al honderd dagen geen nieuwe coronabesmettingen meer geconstateerd. Gezondheidsfunctionarissen waarschuwen echter dat er geen ruimte is voor zelfgenoegzaamheid. Er zijn nog steeds 23 actieve besmettingen, maar die werden allemaal aan de grens ontdekt. De geïnfecteerden verblijven in beheerde isolatiefaciliteiten.

"Het bereiken van 100 dagen zonder overdracht binnen de gemeenschap is een belangrijke mijlpaal. Maar zoals we allemaal weten, kunnen we het ons niet veroorloven om zelfgenoegzaam te zijn", zei directeur Ashley Bloomfield van het ministerie van Volksgezondheid.

"We hebben in het buitenland gezien hoe snel het virus opnieuw kan opduiken en zich kan verspreiden op plaatsen waar het voorheen onder controle was. We moeten voorbereid zijn om snel toekomstige gevallen in Nieuw-Zeeland uit te roeien."

Premier Jacinda Ardern met Ashley Bloomfield, directeur van het ministerie van Volksgezondheid
AP Premier Jacinda Ardern met Ashley Bloomfield, directeur van het ministerie van Volksgezondheid

Nieuw-Zeeland, met een bevolking van vijf miljoen, wordt alom geprezen voor de effectieve aanpak van het coronavirus sinds het op 19 maart zijn grenzen sloot. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het land als een voorbeeld voor anderen geprezen voor het "succesvol elimineren van overdracht binnen de gemeenschap.”

Sinds de eerste patiënt in februari werd vastgesteld, zijn er 1.219 bevestigde besmettingsgevallen in Nieuw-Zeeland geweest. Het laatste geval van overdracht onder de bevolking werd geregistreerd op 1 mei. Als gevolg hiervan genieten Nieuw-Zeelanders van een bijna normale levensstijl van voor het coronavirus, zonder sociale afstand te houden en toeschouwers toe te staan ​​bij sport- en culturele evenementen. Wel wordt de grens strikt bewaakt en dienen alle mensen die het land binnenkomen 14 dagen in quarantaine door te brengen.

Lees ook: Staat Europa op een kantelpunt? De coronacrisis in 6 andere landen (+)
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tania Van Royen

  New Zealand heeft van in begin kordaat opgetreden ! Proficiat voor de goede resultaten.

 • freddy malschaert

  Proficiat, kordaat op getreden, hopelijk houden jullie het zo mogen ze in ons land een voorbeeld aan nemen

 • monique vertongen

  Een voorbeeld voor alle landen! Waarom niet alle grenzen sluiten.. ons landje heeft zoveel mooie plaatsen om op vakantie te gaan. Waarom de overtreders van de regels niet drie weken ingepakt in zieken- en rusthuizen laten werken ipv geldboete te geven.ik begrijp dat het voor onze jeugd een heel zware periode is

 • Magdalena Verschaeren

  Nieuw Zeeland is natuurlijk ook dun bevolkt. Dat is ook al erg belangrijk.

 • Werner Ansoms

  En daardoor ook zonder enige immuniteit, wat betekent dat ze het zo verder moeten blijven volhouden tot vaccinatie. Waar iedereen niet constant met zijn neus in andermans gat zit is dat mogelijk. Good for them.