Belangrijke luchthaven in Syrië deels in handen van IS

Terreurmilitie Islamitische Staat (IS) heeft in het oosten van Syrië een deel van de strategisch belangrijke militaire luchthaven van Dair as-Saur ingenomen. Dat meldt de vanuit Londen opererende oppositiesite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Er zijn al drie dagen gevechten aan de gang in de buurt. Daarbij zouden minstens 111 mensen omgekomen zijn.

De leider van het observatorium, Rami Abdel Rahman, zegt dat de IS-strijders ademhalingsproblemen hebben. Daarom gaat hij ervan uit dat de Syrische luchtmacht de extremisten met chloorgas heeft aangevallen. De Syrische staatstelevisie meldt dat het leger op "terroristen" aan het jagen is. IS zou zaterdagochtend een bestorming op de luchthaven begonnen zijn.

De vliegbasis is het laatste bastion van de Syrische strijdkrachten van president Bashar al-Assad in de provincie Dair as-Saur, die Islamitische Staat bijna volledig onder controle heeft. Het regime gebruikt de basis om het IS-gebied vanuit de lucht te bestoken en de eigen troepen te bevoorraden.