Belangrijk bewijs in grote Duitse misbruikzaak is zoek: “Een ramp”

Het huisje waar het misbruik op de camping zou hebben plaatsgevonden.
Guido Kirchner/dpa Het huisje waar het misbruik op de camping zou hebben plaatsgevonden.
In het onderzoek naar een grote misbruikzaak op een camping in het Duitse Lügde zijn belangrijke bewijsstukken zoekgeraakt. Liefst 155 gegevensdragers met grote hoeveelheden materiaal zouden al weken ‘vermist’ zijn. 

Op camping Eichwald in Lügde werden tussen 2008 en 2018 zeker 31 kinderen misbruikt, tussen vier en dertien jaar oud. De Duitse politie sluit niet uit dat tijdens het onderzoek nog meer kinderen in beeld komen. Drie mannen zitten vast. Twee van hen, mannen van 33 en 56 jaar oud, pleegden het misbruik en filmden het. Een man van 46 zou opdrachtgever zijn geweest. 

De verdachten leerden elkaar kennen op het darknet, een verborgen deel van het internet. Een van de drie verdachten was volgens Duitse media een permanente bewoner van de camping. Hij stond daar bekend als kindervriend.

Speciale onderzoekers

De gegevensdragers met bewijzen zouden al sinds 20 december zoek zijn, maar dat werd pas eind januari ontdekt.  Vier speciale onderzoekers zijn aangesteld om de zoekgeraakte 0,7 terabyte (700 gigabyte) aan bewijsmateriaal op te sporen. Nog maar 3 cd's daarvan waren door de politie onderzocht. Het totale pakket aan materiaal bedraagt 15 terabyte. 

Deelstaatminister Hubert Reul van Noordrijn-Westfalen spreekt van een ‘politieblunder’ en een ‘ramp’, meldt de Rheinische Post. Hoe het materiaal uit het politiebureau kon verdwijnen, kan de minister nog niet zeggen.

Politie deed niets

De politie in het district Lippe kreeg reeds veel kritiek naar aanleiding van de misbruikzaak. Agenten kregen al in 2016 tips over mogelijk misbruik op de camping, maar deden daar niets meer mee dan het delen van de informatie met jeugdzorg. 

Onderzocht wordt nu of medewerkers van de politie de verdachten in de misbruikzaak kennen, en of ze actief hebben meegewerkt aan het laten verdwijnen van bewijsmateriaal. De politie van Lippe spreekt in een reactie van 'flagrante fouten'. “Dit had niet mogen gebeuren.”

Guido Kirchner/dpa5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Die " helpers" nog harder straffen.

 • Roland Verhoeven

  Dus eerst zou de politie niets gedaan hebben en nu ze het onderzocht hebben gaat bewijsmateriaal verloren...dat klinkt wel heel erg bekend. Toch toevallig niet opnieuw lokale notabelen en politici die toevallig sommige mensen kenden? Déjà vu aan "si on me laisse faire"

 • Gerard Braeckmans

  Dat gebeurt hier ook wel eens.

 • Marc Geerts

  Nog een stinkend potje dat niet mag geopend.

 • christianne bruyland

  bestaat er nu echt geen geneesmiddel om perverte misdrijven tot het minimum te herleiden?