Exclusief voor abonnees

Bekvechtende Democraten maken van Trump lachende derde

Elizabeth Warren tegenover Bernie Sanders (rechts) na afloop van het laatste debat. Medekandidaat Tom Steyer kijkt toe.
REUTERS Elizabeth Warren tegenover Bernie Sanders (rechts) na afloop van het laatste debat. Medekandidaat Tom Steyer kijkt toe.
Donald Trump zal gisteren een topavond hebben gehad. Nog voordat een Democraat tegen hem in het strijdperk is getreden in de slag om het Witte Huis op 3 november, blijken zijn mogelijke uitdagers bezig zichzelf te beschadigen. En daarbij draait het om een oude en nog immer beladen kwestie: kan een vrouw president worden van de Verenigde Staten?

Zestig jaar geleden maakten politieke commentatoren in Washington zich druk om de vraag of een rooms-katholieke kandidaat ooit het presidentschap kon winnen. De Democraat John F. Kennedy won vervolgens afgetekend. De misschien wel populairste president ooit, van Ierse komaf, werd in 1963 vermoord. Kennedy blijft vooralsnog de enige uitgesproken katholiek in het Witte Huis.

Begin deze eeuw werd de vraag of een zwarte Amerikaan ooit de baas van het land zou kunnen worden. Het antwoord luisterde naar de naam Barack Obama en weer was het een Democraat die de primeur had.

Anno 2020 blijkt een oude vraag weer actueel. Eentje die toch leek beantwoord met de kandidatuur van Hillary

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.