Bekladde poster Mika ontketent campagne tegen homohaat

Popster Mika (31) heeft gisteren op sociale media een enorme campagne tegen homohaat ontketend door een foto te plaatsen van een bekladde poster voor zijn concert. Op het plakkaat in het Italiaanse Firenze is met zwarte graffiti het woord 'frocio' (flikker) gespoten. Ook is het gezicht van de flamboyante zanger zwart gemaakt.

"Ik ben niet bang voor mensen die discrimineren'', schrijft Mika, die sinds 2007 een relatie heeft met documentairemaker Andreas Dermanis, op Twitter. "Liefde doet wat het wil.''

Toen de populaire Brits-Libanese zanger de poster zag, wilde hij er eerst niets over zeggen. "Het leek me het beste om de haat van sommige mensen, die ik zo goed ken, te negeren'', schreef hij. "Maar jullie hebben gelijk. We doorbreken de stilte."

Aan die oproep gaven talloze twitteraars gehoor. De door Mika in het leven geroepen hashtag #rompioilsilenzio ('breek de stilte') was urenlang trending topic en wordt nog steeds veel gebruikt. Als protest verving de zanger al zijn profielfoto's door afbeeldingen van de besmeurde poster.

Ook de burgemeester van Firenze heeft zijn steun uitgesproken voor Mika, die coach is bij de Italiaanse X Factor en de Franse The Voice. "Ik heb de poster die besmeurd is door lafaards meteen laten verwijderen'', schrijft Dario Nardella op Twitter. "Firenze is niet homofoob, maar een open stad."

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat Mika gepassioneerd voorvechter is van gelijkheid, te maken krijgt met homohaat. Toen hij een paar jaar geleden met zijn familie in een restaurant was, kreeg hij van andere gasten discriminerende en agressieve opmerkingen naar zijn hoofd. "Toen hebben de eigenaren van de zaak zó hard mijn liedjes gedraaid dat we niet meer met elkaar konden praten", vertelde hij Le Parisien.

bruno