Beklaagden paardenvleesschandaal wijzen naar elkaar

Photo News
De verdachten van het paardenvleesschandaal dat zich tussen 2012 en 2013 in Parijs afspeelde, schoven alle beschuldigingen tijdens het strafproces naar elkaar door. De twee Nederlandse verdachten zeggen dat de twee Franse verdachten hebben gefraudeerd. Die wijzen op hun beurt naar de Nederlanders.

De vleesfraude draait om het geknoei met onder meer etiketten en papieren waarmee vijfhonderd ton paardenvlees als ware het duurder rundvlees, werd verkocht en verwerkt. 

Volgens de aanklagers deden de Nederlandse vleeshandelaar Johannes F. en zijn Zuid-Franse klant Jacques Poujoul samen mee aan een frauduleus project om met het goedkopere paardenvlees veel winst te maken. F. stelt echter dat hij helemaal niemand bedroog, en paardenvlees leverde omdat Poujoul dat bestelde. Poujol van het bedrijf Spanghero in Castelnaudary ontkent ook de boel te hebben opgelicht en legt de schuld bij de vleeshandelaren uit Nederland.

Genie

Vleeshandelaar F. is door aanklagers neergezet als het kwade genie achter deze oplichterij. Tegen hem is vier jaar cel geëist. Tegen Poujol, zijn Franse partner in crime, is drie jaar cel waarvan twee voorwaardelijk gevorderd. Dat is in combinatie met de inbeslagname van 870.000 euro en een beroepsverbod in de vleessector. Tegen de andere twee verdachten zijn voorwaardelijke straffen geëist. 

De uitspraak volgt 16 april.

Jacques Poujol in het gerechtsgebouw in Parijs.
AP Jacques Poujol in het gerechtsgebouw in Parijs.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.