Bekeerde maffiabaas doet 'crimineel' Napels sidderen

Een lachende Antonio Iovine bij zijn arrestatie in 2010.
AP Een lachende Antonio Iovine bij zijn arrestatie in 2010.
Een van de oudste en meest gevreesde maffiosi van de Camorra heeft in de gevangenis besloten om informant te worden van de politie. De in 2010 gearresteerde Antonio Iovine (49) doet daarmee de misdaadsyndicaten in Napels en omgeving sidderen, zo meldt de Italiaanse krant La Reppublica.

Antonio Iovine, een van de 30 meestgezochte maffialeden, werd in 2010 gearresteerd na 14 jaar op de vlucht te zijn geweest voor politie en justitie. Pogingen hem te doen praten hadden pas de afgelopen twee weken succes. De maffioso zwichtte na drie jaar uiteindelijk voor de aanhoudende druk van openbaar aanklagers Antonello Ardituro en Caesar Sirignano, schrijft La Reppublica.  

Geheimen
Spijtoptant Iovine praat volgens de krant honderduit en verklapt alle geheimen van de Camorra. Niet alleen leden van de misdaadorganisatie lopen daardoor nu een risico maar 'een volledige generatie' van mensen die samenwerken met de Napolitaanse maffia. Onder die 'mafiamaatjes' corrupte politici, ambtenaren en zakenlui die samenspannen bij het illegaal dumpen van afval, afpersingen, drugshandel en prostitutie, aldus La Reppublica.

Vanwege zijn nieuwe rol is de maffioso voor zijn eigen veiligheid meteen overgeplaatst naar een extra-beveiligde strafinrichting. Politie en openbaar ministerie zijn begonnen met het verifiëren van de verklaringen van de ooit zo machtige maffiabaas. 

O'ninno
Antonio Iovine gold tot zijn arrestatie als de leider van de Casalesi clan binnen de Camorra. Deze 'misdaadfamilie' had haar thuisbasis in Caserta, een plaatsje ten noorden van Napels. Iovine had vroeger de bijnaam 'o'ninno' (de baby) vanwege zijn babyface en het feit dat hij al op jonge leeftijd carrière maakte binnen de Camorra. Uiteindelijk groeide hij uit tot 'de afvalminister' van het Napolitaanse misdaadsyndicaat, dat de volledige vuilverwerkende industrie in de Zuiditaliaanse regio Campania controleert.