Beide verpleegkundigen Texas genezen van ebola

Verpleegkundige Nina Pham in haar ziekenbed.
AFP Verpleegkundige Nina Pham in haar ziekenbed.
De verpleegkundige Nina Pham is genezen van ebola. De verpleegster was bij de behandeling van een ebolapatiënt in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Dallas zelf besmet geraakt. Dat hebben medewerkers van de Amerikaanse gezondheidsdienst laten weten. Pham mocht inmiddels op bezoek bij president Obama.

Pham had contact met de inmiddels overleden patiënt Thomas Eric Duncan. Nadat ze besmet was geraakt, werd de verpleegkundige overgebracht naar een geïsoleerde ruimte in de National Institutes of Health (NIH), een instelling van de Amerikaanse overheid bij de hoofdstad Washington.

Gisteren werd al bekend dat Amber Vinson, een andere verpleegster van het ziekenhuis genezen is verklaard van ebola. Ook zij liep het virus op bij de verzorging van de besmette man uit Liberia. Vandaag werd tevens bekend dat een arts in New York, die onlangs voor hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in West-Afrika heeft gewerkt, ebola heeft. Burgemeester Bill de Blasio van de Amerikaanse stad liet dat weten. De verloofde en twee vrienden van de man zitten in quarantaine. De Blasio zei dat er geen reden voor angst is. "Je loopt op zich geen risico als je in dezelfde metro zit of in de buurt woont van iemand die ebola heeft", zei hij.

Eerder erkende een hoge functionaris van de gezondheidsdienst in Texas dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling van een Liberiaan die in een ziekenhuis in Dallas aan ebola overleed. Hij gaf toe dat artsen en verpleegkundigen geen training in de omgang met ebolapatiënten hadden gehad, toen de Liberiaan Thomas Eric Duncan in het ziekenhuis werd opgenomen. Toen raakte ook Pham besmet.

Experts naar Mali

Het aantal doden door ebola nadert de 5000. Veruit de meeste slachtoffers zijn inwoners van de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia.De VN-organisatie voor gezondheidszorg stuurt een team experts naar Mali, waar voor het eerst ebola is vastgesteld. Een tweejarig meisje dat onlangs uit Guinee naar het noordelijke buurland kwam, lijdt aan de ziekte. Zij ligt in een ziekenhuis in Kayes, samen met familieleden die mogelijk aan het virus zijn blootgesteld.