Behemoth, de Poolse versie van Pussy Riot?

Wikimedia
Leadzanger Nergal van de Poolse metalband Behemoth ligt overhoop met het gerecht. In februari was de zanger met als echte naam Adam Darski nog door een districtsrechter vrijgesproken, nu wil het parket in Gdansk hem voor dezelfde feiten wel veroordelen. De feiten dateren van 2007 en lijken op die waardoor de leden van de Russische meidengroep Pussy Riot achter de tralies vlogen: tijdens een concert in Gdansk had Nergal op het podium een bijbel kapotgescheurd en de katholieke kerk een "misdadige sekte" genoemd.

De vrouwelijke rechter die Nergal had vrijgesproken, oordeelde destijds dat het gedrag van de zanger "vulgair" was, maar geen wetsovertreding. Bovendien kennen de fans van Behemoth het standpunt over de kerk maar al te goed. Maar het openbaar parket is het daar niet mee eens. Op het "kwetsen" van religieuze gevoelens staat in Polen -blijkbaar net als in Rusland- een gevangenisstraf tot maximaal twee jaar.

Vorige week werden de Bijenkorfjes nog in de boeien geslagen voor een concert in Rusland. Er werd hen verweten zonder visum het land te zijn binnengegaan.Video