Behandelingscentrum voor ebola aangevallen in Congo

REUTERS
Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag in het oosten van Congo een ebola-behandelingscentrum van Artsen zonder Grenzen aangevallen, zo heeft de ngo getweet. In een uitgebreider communiqué wijst Artsen zonder Grenzen er vandaag op dat de hulpverlening riskeert te mislukken “zonder acceptatie van de lokale gemeenschappen”. De toegang tot gezondheidszorg voor patiënten met ebola is door de brand “ernstig gehinderd”, klinkt het.

Het centrum, in Katwa in de provincie Noord-Kivu, werd zondagavond aangevallen. Onbekenden bekogelden het centrum met stenen, staken delen van het gebouw in brand en vernietigden materiaal. De broer van een patiënt kwam om het leven toen hij probeerde te ontkomen.

Tien patiënten, onder wie vier bevestigde ebolapatiënten, zijn naar andere centra overgebracht, het personeel is geëvacueerd. Alle patiënten en personeelsleden zijn veilig. Wel is in de buurt een nog niet geïdentificeerd iemand omgekomen, zegt de organisatie.

Meinie Nicolai, algemeen directeur van de ngo, erkent dat dit geweld erop wijst dat de betrokken hulporganisaties, zoals Artsen zonder Grenzen, er niet in geslaagd zijn het vertrouwen van een deel van de bevolking te winnen. “Alle betrokken actoren moeten van strategie veranderen en rekening houden met de klachten en bezorgdheden van de plaatselijke gemeenschappen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.