Beelden van ongeval lokken pittige reacties uit: "Nochtans ben ik als fietser volledig in mijn recht”

Twitter
Heeft u zich als fietser wel eens geërgerd aan irritante auto’s die veel te dicht voorbij komen razen? Of omgekeerd: zit u als bestuurder soms uw stuur op te vreten omdat die asociale tweewielers van geen wijken willen weten? Feit is dat de emoties soms veel te hoog oplopen in het verkeer. Hoe snel zo’n discussie dan kan ontaarden, weet sinds kort ook de Britse fietsfanaat Michael Rammell: hij deelde beelden van zijn ongeval op sociale media, maar was vooral verrast door de felle reacties die zijn richting uitkwamen.

Nochtans lijdt het weinig twijfel wie in dit specifieke geval in de fout gegaan is: Rammell stond reglementair te wachten aan een kruispunt in de buurt van zijn thuisbasis Windsor, maar werd dan geschept door de BMW-bestuurder die te scherp indraaide. Het ongeval werd gefilmd door de dashcam van een wagen die achterop kwam.

Rammell kwam er gelukkig slechts met enkele blutsen en builen vanaf. Maar de kwetsende commentaren, daar is hij minder mee gediend. “Die verdomde fietsers horen niet op de baan, ze betalen er niet eens een verkeersbelasting voor”, klonk het onder meer. Of nog: “Mijn dag is weer goed, dit zou vaker moeten gebeuren.”

Offline op Facebook
Het filmpje werd opgepikt door BBC-presentator Jeremy Vine, op Twitter alleen al zijn de beelden intussen meer dan 350.000 keer bekeken. “Maar op Facebook heb ik de post offline gehaald, de opmerkingen liepen de spuigaten uit. Heel jammer natuurlijk, want ik wilde alleen maar meer bewustzijn creëren rond hoffelijkheid in het verkeer.”

“Gelukkig was er een overgrote meerderheid die mij steunde en beterschap wenste. Heel wat rij-instructeurs hebben me zelfs al gevraagd of ze deze beelden in hun cursus mogen gebruiken. Natuurlijk, daar dienen ze voor.”

“Enige littekens op mentaal vlak”
“Sommigen merkten op dat ik beter iets centraler in het rijvak was gaan staan, maar dat deed ik om de auto’s achter mij door te laten. Ik moest ook heel ver opschuiven, anders zag ik het verkeer op die andere baan niet. Nu ik de beelden teruggezien heb, ben ik gesterkt in mijn overtuiging dat de fout voor honderd procent bij de tegenpartij lag.”

“In eerste instantie wilde ik hem een proces aandoen, ik wou dat hij zijn lesje leerde. Maar plots bleek mijn bekken dan toch niet gebroken, ondanks de hevige pijn. En ook de schade aan mijn fiets viel heel goed mee. De enige littekens die ik eraan overhoud, zijn op mentaal vlak te situeren. Ik panikeer sneller, maar ik moet gewoon blijven fietsen. Na verloop van tijd zal dat ook wel verdwijnen. De automobilist in kwestie zal nu een cursus rond veiliger rijgedrag volgen, voor mij volstaat dat.”
97 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip DeCock

  @Michel De Blay, als je op zo n smalle baan geen 5 min geduld hebt om zo reglementair n fietser voorbij te steken dan hoor je niet in een auto

 • Inge Goderis

  voor de slimmeriken onder ons... het filmpje is opgenomen in Engeland waar ze links rijden! De fietser stond dus wel in zijn juiste vak en was voorgesorteerd om naar rechts te rijden. De wagen die de straat insloeg snijdt een heel stuk van het rijvak af en is dus helemaal in fout. Daarbij staat de fietser stil wat hem alle rechten gaf.

 • Gerry Cle

  Dergelijke gekken die systematisch hun bochten afsnijden horen niet thuis in het verkeer. Gelukkig ziet deze kerel in dat hij een cursus rijgedrag nodig heeft.

 • michel De Blay

  @Filip DeCock. Als je op een weg van drie meter breedte als fietser geen 'efforke' kunt doen om even op de zijkant te gaan rijden om de wagen door te laten dan scheelt er iets aan uw houding in het verkeer.

 • Yelene dekann

  Los van dit artikel, FIETSER denken altijd dat zij in het gelijk zijn, ze scheuren over de fietspaden als gekken en staan dan versteld dat er plots een obstakel op hun weg opduikt en dan kunnen ze niet meer stoppen en overrijden ze alles wat ze tegen komen