Beelden tonen wat nog maar overblijft van dorp in Mali na dodelijke aanval

In Ogossogou, een dorp in Mali, zijn zaterdag 134 mensen gedood en zo’n 50 anderen gewond geraakt tijdens een aanval door militanten van een andere bevolkingsgroep. Het dorp was bewoond door de Fula, een volk dat voornamelijk Islamitisch is. De aanvallers behoren tot de Dan Na Ambassagou, een militie die is gevormd uit leden van het jagersvolk Dogon.

Sinds 2015 is het aantal islamitische extremisten in Mali toegenomen, wardoor ook de spanningen tussen beide bevolkingsgroepen zijn opgelopen. De Dogon beschuldigen de Fula er namelijk van die jihadisten te steunen en er banden mee te hebben. De Dogon verwijten de Malinese autoriteiten dat ze niet beschermd worden tegen jihadistische aanvallen. Daarom richtten leden van het volk in 2016 Dan Na Ambassagou op, om zichzelf te beschermen. Maar volgens de Fula worden de Dogon dan weer bewapend door het leger van Mali om hun dorpen aan te vallen en zo extremisme aan te pakken. 

Na de aanval van zaterdag besliste de regering van president Ibrahim Boubacar Keïta om Dan Na Ambassagou te bannen en de bevelhebbers van het leger te vervangen. 

AP