Beelden tonen hoe toerist op Grieks terras begint te stikken en gered wordt door alerte uitbater

Facebook
Een restaurantuitbater op het Griekse eiland Kreta heeft een toerist het leven gered toen die zich tijdens zijn maaltijd verslikte en dreigde te stikken. Vasilis Patelakis deelde de beelden die de veiligheidscamera op zijn terras maakte van het incident, in de hoop zo veel mogelijk mensen te overtuigen de heimlichgreep te leren. Afgelopen week gingen ze helemaal viraal.

Op de beelden is te zien hoe een koppeltje in de oude haven van Chania van zijn avondmaal geniet, als de man opeens geen lucht meer lijkt te krijgen. Ze tonen hoe hij naar lucht hapt en hoe zijn vriendin hem aanraadt op zijn borst te slaan. Even later springt de man recht en begint hij over het terras heen en weer te lopen. Enkele mensen kijken op, maar niemand reageert.

Rug

De vriendin van de Britse toerist begint daarop op zijn rug te slaan, zonder resultaat. Ongeveer een minuut later is te zien hoe de uitbater van de zaak naar buiten rent en meteen handelt. Hij voert de heimlichgreep uit en enkele seconden later kan de man weer vrij ademen.


De uitbater deelde de beelden van zijn veiligheidscamera op Facebook om aandacht te vragen voor de levensreddende greep. Het filmpje – dat van eind mei dateert – werd daar intussen 240.000 keer gedeeld, maar kreeg vorige week pas echt de wind in de zeilen toen het werd opgepikt op Twitter. Eén Twitteraar deelde het afgelopen maandag en haalde al meer dan 9 miljoen views. De beelden werden ook door tienduizenden mensen geretweet. (lees hieronder verder)

Een van hen was een Amerikaanse spoedarts, die erop wijst dat de beelden heel goed weergeven waar het echt om gaat: “Het stikken is niet iets dramatisch (zoals wel eens in films wordt getoond). Het slachtoffer is normaal gezien geschokt en vaak beschaamd.”

Ervaringen

Heel wat Twitteraars delen ook hun eigen ervaringen. “Toen een luidruchtige tafel met mannen opeens nog rumoeriger werd, keek ik verveeld om en zag ik dat ze met een vriend aan het lachen waren die aan het stikken was”, zegt iemand. “Hij dronk wanhopig water. Ik voerde de heimlichgreep uit en plots werd het een stuk stiller, toen ze beseften hoe ernstig de situatie wel was geweest. Ik leerde het heimichmanoeuvre nadat ik als tiener bijna zelf gestikt was in een stukje vlees, dat niet meer naar voren of naar achteren wilde. Mijn broer merkte het op en voerde de greep bij mij uit.” (lees hieronder verder)

Wat je precies moet doen als iemand aan het stikken is? Het Rode Kruis deelde onderstaan filmpje, waarop het heel duidelijk in stappen wordt uitgelegd.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bruno dirinck

  mijn over buurman is zo overleden.zijn vrouw wist niet wat ze moest doen .

 • paul geenen

  heb het zelf ook meegemaakt, door het ingrijpen van een andere toerist in het restaurant is het goed afgelopen, man was vrijwilliger van het Rode Kruis.

 • Jef klak

  Ik heb het op mijn werk ooit gezien dat een van de vrienden in de problemen kwam doordat hij het laatste erwtje dat hij had in zijn mond gooide en het verkeerd terecht kwam, een van mijn andere vrienden moest hem toen ter hulp komen of hij was gestikt.

 • marie-claire de bosscher

  is echt beangstigend, zeker als je alleen thuis bent... bij mij zat er een stuk laurierblad klem; uitademen kon ik, maar inademen zo goed als niet; dan denk je echt : nu is het afgelopen, ik ging al zelf naar de telefoon om 112 te bellen, mijn bovenbuur had iets gehoord en is gekomen maar wist niet wat doen, stond erop te kijken... tot plots het stuk loskwam, ongeveer 2 op 2 cm... twee dagen zonder stem gelopen. trouwens, dat filmje is niet nieuw, had het lang geleden al gezien.

 • Nicolas Van Hoecke

  Aan zijn vriendin had hij althans niet veel gehad. Goed van die andere man