Bedwantsen op veroveringstocht in de Alpen: Duitse alpinistenvereniging introduceert maatregelen

De kleine insecten reizen mee met toeristen en teisteren tientallen berghutten

Illustratiebeeld
Switzerland Tourism Illustratiebeeld
Afgelegen berghutten in de Duitse Alpen kampen met een vervelend probleem. Bedwantsen hebben hun weg ernaartoe gevonden en verspreiden zich als een lopend vuurtje. Om komaf te maken met de plaag introduceren enkele verblijfplaatsen drastische maatregelen.

Bedwantsen zijn erg klein, maar reusachtige lastpakken. Ze voeden zich met het bloed van mensen, en duiken tegenwoordig overal op, zelfs op hoogtes van bijna 3.000 meter. In de Duitse bergen worden ze voornamelijk verspreid door toeristen, die ze in hun rugzakken van het ene verblijf naar het andere dragen. De minuscule insecten moeten geen enkele inspanning leveren en reizen gratis mee.

De Duitse Alpen tellen 321 berghutten waar toeristen kunnen bekomen van een vermoeiende wandeltocht. Inmiddels zou tien tot vijftien procent van die berghutten volgens de Deutscher Alpenverein (DAV), ‘s werelds grootste alpinistenvereniging, moeten afrekenen met bedwantsen.

(Lees verder onder de foto) 

Zonsopkomst boven de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland.
foto-webcam.eu Zonsopkomst boven de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland.

Daarom verplicht het Münchner Haus op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland, zijn gasten om hun slaapzakken te verwarmen in de microgolf alvorens hun kamer te betreden. Op die manier hoopt het verblijf de meereizende insecten te doden. Bedwantsen hebben immers niet veel problemen met de koude, maar wel met hitte. Bij temperaturen boven de zestig graden sterven ze uiteindelijk.

De Deutscher Alpenverein introduceert ook enkele algemene regels voor de berghutten. Zo moeten gasten hun bagage ‘s nachts in een daarvoor voorziene zak plaatsen. Op die manier wil men voorkomen dat de insecten ontsnappen en zich verspreiden.

Gedeelde verantwoordelijkheid 

De verantwoordelijkheid moet dus niet alleen gedragen worden door de eigenaars van de berghutten. Ook de gasten moeten hun steentje bijdragen vindt Thomas Bucher, woordvoerder van de alpinistenvereniging. “Zij verspreiden de insecten via hun bagage.  Dus zij moeten zelf ook voorzichtiger zijn.”

Ook in België zijn de bedwantsen in opkomst. Bekijk hier hoe je voorkomt dat ze jou lastigvallen: 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Saerens

    Hotels, huurappartementen, kortom overal kan je ze tegenkomen. De meest voor de hand liggende manier om bijna zeker te zijn dat ze niet in je bed zitten, is de hoeken van je matras controleren, niet de lakens want die zijn steevast ververst. Als zich daar zwarte puntjes op bevinden vraag dan een andere kamer of verhuis naar een ander hotel. Laat niet met je sollen op dat gebied!!!!