Bedreigde vissoort bij vele Nederlandse toprestaurants op menu

Illustratiefoto.
thinkstock Illustratiefoto.
Veel restaurants in Nederland met een Michelinster hebben bedreigde vissoorten op hun menu staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Good Fish Foundation (GFF), de milieuorganisatie achter de Viswijzer.

De GFF onderzocht 95 van de 110 sterrenrestaurants. Hieruit bleek dat op 89 procent van de menukaarten ten minste één gerecht stond met een vissoort die 'rood' scoort op de Viswijzer.

De score rood betekent meerdere problemen rond duurzaamheid, bijvoorbeeld dat de vis bedreigd is of dat het vissen ernaar schade oplevert aan de zeebodem.
Het onderzoek toont aan dat slechts 11 procent van de onderzochte restaurants enkel vis serveert die groen of oranje scoort. Oranje staat voor 'tweede keus of goed alternatief', terwijl groen 'een goede, duurzame keus' betekent.

Voorbeelden van bedreigde vissoorten die op de menukaarten staan zijn rog, paling en blauwvintonijn. Volgens de GFF gaat het hier om ‘exclusieve’ vissoorten, wat inhoudt dat ze weinig meer voorkomen door overbevissing. ‘Groene’ gerechten zijn bereid met bijvoorbeeld oesters, Noordzeemakreel, heek, schelvis of ‘scheermesjes’.

De GFF vindt de resultaten zeer zorgelijk. Omdat chef-koks in de toprestaurants veel aandacht besteden aan de kwaliteit van hun producten zou je verwachten dat de vis op het menu duurzaam is, aldus de organisatie. De GFF hoopt dat sterrenrestaurants “een voorbeeldfunctie gaan vervullen en de bedreigde soorten van de kaart halen”.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred De Meulemeester

  Paling? Wat een flauwe zever weer! Dat vind je overal en word industrieel gekweekt!!! Dat vind je in de stomste bistro,zelfs gwoon op de markt, net zoals nen hot dog of hamburger... Laat ons eens over planten en groenten dat uitsterven praten door die achterlijke veganisten! Das weer een brug te ver zekers?

 • Dick van Aggelen

  In Spakenburg en Volendam is paling helaas nog volop in de rokerijen te krijgen.

 • oswald billiet

  Paling begot? De Westvlaming is er zot van. In het groen, in de room, gebakken, gerookt, in aspic. Die wordt vandaag industrieel gekweekt. Het staat op het menu van de meeste West-Vlaamse restaurants. Wat wél zo is met de natuurlijke paling , dat hij veelal de smaak van mazout in het water overneemt. Die wordt vandaag nog zelden bevist.

 • robrecht Peeters

  zoals de Hollandse haring waar vanaf dit jaar nog beperkt mag worden gevist en deze maatregel wordt pas na 3 jaar gerevalueerd waarna beslist wordt verlengen of vis maar.

 • jean vandenberghe

  Monsterboete of sluiten enige dat helpt