Bedevaarders kunnen ogen niet geloven als vrouw naakt voor Lourdesgrot gaat staan

Instagram
In het Franse bedevaartsoord Lourdes is een controversiële kunstenares opgepakt toen ze helemaal naakt als een biddende maagd Maria voor de bekende grot ging staan. De Luxemburgse Déborah de Robertis (34) had alleen een blauwe sluier in het haar. Op videobeelden die op YouTube werden gepost en intussen weer verwijderd zijn, is te zien hoe bedevaarders op de vrouw toelopen om haar te bedekken.

Het incident gebeurde vrijdagavond om 17.40 uur, midden in het heiligdom van Lourdes en voor de neus van heel wat gelovigen. De politie pakte de vrouw op voor exhibitionisme en plaatste haar enkele uren onder toezicht, zo zegt Pierre Aurignac, de procureur van Tarbes.

Heiligdom

Het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes heeft al laten weten dat het een klacht zal indienen. “We veroordelen deze daad van exhibitionisme die de aanwezige gelovigen geschokt heeft”, klonk het in een mededeling. “Het gebeurde met voorbedachten rade en onder het voorwendsel dat het kunst was. We betreuren een dergelijke minachting van het religieuze bewustzijn en de vrijheid van eredienst. We vragen respect voor het heilige karakter van onze vereringsplaatsen, zoals verordend in het principe van de godsdienstvrijheid.”


Het is niet de eerste keer dat de artieste voor een dergelijk optreden in de cel belandt. Zo ging ze ook al eens naakt en wijdbeens voor de Mona Lisa zitten in het Louvre in Parijs. Ze kreeg toen een werkstraf van 35 uur, niet voor exhibitionisme maar voor het bijten van een bewaker.

" L'Origine de la vie " Magnifique le ventre qui t'a porté . Magnifique le sexe qui t'a enfanté. Magnifique le sein qui t'a allaité. d'après l'Evangile selon st. Luc XI,27 Accusée d'exhibition sexuelle perpétrée à Lourdes, je suis convoquée le 16 mai devant le tribunal correctionnel de Tarbes. VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=wd-WgqJDS9Q&feature=youtu.be. ❌la vidéo a été signalée et risque d'etre définitivement supprimée pour " non-respect des règles caractère sexuel " ❌

462 Likes, 87 Comments - DEBORAH DE ROBERTIS (@deborah_de_robertis_official_) on Instagram: "" L'Origine de la vie " Magnifique le ventre qui t'a porté . Magnifique le sexe qui t'a enfanté...."

In 2014 sloeg ze ook al eens toe in het vlakbij gelegen Musée d’Orsay. Daar recreëerde ze de zeer expliciete pose van het model van L’Origine du Monde, een schilderij van Gustave Courbet. En in 2016 deed ze dat ook al bij L’Olympia van Edouard Manet. Telkens raakte ze ermee weg, door te zeggen dat ze geen exhibitionist maar een kunstenares was.

Femen

Déborah de Robertis is een voormalig lid van Femen en wil met haar performances de plaats van de vrouw in de samenleving en de kunst in vraag stellen. Toen ze eerder voor de rechter stond, zei ze dat ze het opnieuw zou doen omdat het nu eenmaal de rol is van haar als artieste.
129 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lily De smet

  Zielig meisje

 • marc van cauter

  Compleet geshifte, steek die maar gauw weg Totaal respectloos

 • JOHAN KERREMANS

  Dan verschijnt de maagd Maria , dan gaan ze ze weg jagen.

 • Jean-Pierre Vega

  Een paar emmers ijswater tegen haar onderstel, ze zal rap weg zijn.

 • Marc Van der Vloedt

  Had ze dat vroeger gedaan...miljaar.... rond 13 juni, jaar 2018.had ze nog natte voeten beleving ook.(en geen stroom van verontwaardiging)