BBET-kopstuk Tomas Boutens staat terecht in Nederland voor wapenbezit

De leden van BBET in de rechtbank van Dendermonde, in 2011.
PHOTO_NEWS De leden van BBET in de rechtbank van Dendermonde, in 2011.
Tomas Boutens, de leider van de extreemrechtse groepering BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw), staat in Alkmaar terecht op verdenking van wapenbezit, samen met zijn kompaan Arnoud K. en de leden van de Nederlandse neonazigroep Ulfhednar. Dat meldt de krant De Standaard.

Boutens werd op 18 oktober 2011, samen met een aantal leden van het Noord-Hollandse Ulfhednar, bij het huis van één van de Ulfhednar-leden in Heerhugowaard gearresteerd. Ulfhednar is een verderzetting van de Nederlandse Blood & Honour, afdeling Westland. De politie was getipt door de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De mannen bleken een grote tas met wapens en munitie bij te hebben. Meer details zullen vandaag bekend gemaakt worden op het proces.

In mei raakte al bekend dat het Belgische proces tegen de leden van BBET opnieuw bepleit zal moeten worden, nadat het proces een jaar stillag in afwachting van een beslissing van het Grondwettelijk Hof. Ook hier moeten de leden zich verantwoorden voor wapenbezit, maar ook voor terrorisme en bendevorming, nadat bij huiszoekingen in 2006 honderden wapens in beslag werden genomen. De pleidooien zijn gepland voor oktober, de uitspraak valt vermoedelijk eind 2013 of begin 2014.