BBC schrapt 450 banen op nieuwsredactie

De Britse openbare omroep zet 450 redactiemedewerkers aan de deur voor besparingen.
Reuters De Britse openbare omroep zet 450 redactiemedewerkers aan de deur voor besparingen.
Bij de Britse openbare omroep BBC verdwijnen 450 banen op de redactie. Dat heeft de BBC woensdag bekendgemaakt. Het banenverlies kadert in plannen om tegen 2022 80 miljoen pond, ongeveer 95 miljoen euro, te besparen bij BBC News.

Bij BBC News werken vandaag zowat 6.000 mensen, van wie 1.700 buiten het Verenigd Koninkrijk. Na de besparingen zal BBC News nog over een jaarlijks budget van zowat 480 miljoen pond (567 miljoen euro) beschikken.

Actualiteitenprogramma Newsnight zal minder reportages maken, waardoor er als gevolg minder personeel nodig is voor BBC Two, de tweede zender van BBC News. Newsnight bestaat als sinds 1980. Verder zal er ook gesnoeid worden in BBC Radio 5 Live en het World Update ochtendprogramma.

‘Redactie geleid door verhalen’

40 miljoen pond, ongeveer de helft van de besparingen, zou de voorbije vier jaar al gerealiseerd zijn. Naast het banenverlies zal BBC verder besparen door de manier te veranderen waarop de redactie werk. Redactiemedewerkers zullen niet meer voor één bepaald nieuwsprogramma werken, maar aan verhalen. Zo willen ze de “duplicatie van verschillende programma’s waardoor middelen naar dezelfde nieuwsverhalen gaan” vermijden.

Michelle Stanistreet, de algemene secretaris van de beroepsfederatie National Union of Journalists in het Verenigd Koninkrijk reageerde op de aankondiging: “Deze schadelijke bezuinigingen maken deel uit van een existentiële bedreiging voor de BBC.”

De BBC kondigde in 2016 aan tegen 2020 zowat 800 miljoen pond te besparen, waarvan 80 miljoen pond voor rekening van BBC News. De omroep wordt gefinancierd uit kijk- en luistergeld, verplichte omroepbijdragen die zijn gebaseerd op het bezit van een televisie en/of radio. De bijdrage is omgerekend ongeveer 182 euro per jaar per huishouden.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ben Strubbe

    Denk hier een keer over na. Bij de BBC werken 6.000 mensen en heeft een budget van 567 miljoen euro. Bij de vrt werken ongeveer 2.100 mensen en krijgt een dotatie van de Vlaamse belastingbetaler van 267 miljoen euro. Met andere woorden, er kan wel degelijk fors bespaard worden bij de vrt. De BBC is wereldwijd actief, de vrt daarentegen ...

  • patrick morel

    BBC budget 567 miljoen euro voor 6.000 man waarvan er 1700 in het buitenland werken komt op 95000 euro per kop. VRT budget 420 miljoen voor 2300 man waarvan er weinig in het buitenland werken komt op 182.000 euro per kop. De BBC zend wereldwijd uit, de VRT voor Vlaanderen, er klopt iets niet bij de nationale omroep.