BBC-journalist moet onmiddellijk vertrekken uit Vietnam bij aanvang bezoek Obama

De Amerikaanse president Obama schudt president Tran Dai Quang de hand bij zijn aankomst in Hanoi
REUTERS De Amerikaanse president Obama schudt president Tran Dai Quang de hand bij zijn aankomst in Hanoi
Een BBC-journalist zou door de Vietnamese autoriteiten zijn bevolen onmiddellijk te stoppen met zijn verslaggeving vanuit het land. Naar verluidt zou zijn ontmoeting met een dissident daarvan de oorzaak zijn.

"Er is ons gezegd dat onze accreditatie is ingetrokken en dat onze verslaggeving moet stoppen", zegt Jonathan Head, die vanuit Bangkok werkt, op de website van de BBC.  

Naast dit ene geval zijn er geen verdere aanwijzingen van andere incidenten waarbij lokale of buitenlandse media zouden beperkt worden in hun werkzaamheden. 

President Obama zal drie dagen doorbrengen in Vietnam, een bezoek dat de diplomatieke, economische en militaire banden tussen beide landen moet versterken. Wel wordt ook verwacht dat de VS Hanoi zal aanspreken over de toestand van de mensenrechten in het land.

Eerder deze maand werd nog een BBC-journalist door Noord-Korea uit het land gezet toen hij samen met een groep andere buitenlandse reporters verslag uitbracht van een partijcongres. 

Tijdelijk onderbroken
Het communistische Vietnam heeft de BBC altijd al argwanend bekeken en heeft de Vietnamese BBC zelfs geblokkeerd omdat de zender het maar al te vaak over mensenrechten zou hebben. BBC World wordt in Vietnam met een vertraging van tien minuten uitgezonden zodat er eventueel nog kan worden ingegrepen in de programmatie.  Een reportage van Head vanuit Hanoi werd vanochtend (lokale tijd) nog tien seconden uit de ether gehaald met het bericht dat het programma tijdelijk werd onderbroken.

De journalist kreeg geen enkele verklaring voor het intrekken van zijn accreditatie, maar zei wel dat hij veronderstelt dat zijn ontmoeting van gisteren met een dissident er voor iets tussenzit. 

Het Vietnamese Ministerie van Buitenlandse zaken wenst voorlopig niet te reageren.