Bazin van online goksite verdient 820.000 euro per dag: “En dat terwijl ze profiteert van kwetsbare mensen”

Denise Coates.
Rv Denise Coates.
Maak kennis met Denise Coates: de Britse miljardair staat aan het hoofd van Bet365, een van de grootste online goksites van Europa. Vorig jaar maakte haar bedrijf maar liefst 590 miljoen euro winst. Zowat de helft daarvan -300 miljoen euro- verdween rechtstreeks in haar zakken. Een schaamteloze vertoning, vinden steeds meer mensen. “Ze profiteert van kwetsbare mensen in onze samenleving.”

Een simpele berekening leert dat Coates 820.000 euro per dag opstrijkt. Volgens ‘The Guardian’ ligt haar inkomen meer dan 1.300 keer hoger dan dat van de Britse premier Theresa May. Niet slecht voor iemand die relatief onbekend is, zelfs in eigen land.

Coates studeerde econometrie aan de universiteit van Sheffield. Ze werkte een hele tijd voor het gokkantoor van haar vader, maar in 2001 stampte ze haar eigen goudmijn uit de grond. Voor 21.500 euro was de domeinnaam Bet365.com de hare. Nu is ze -samen met haar broer John en haar vader Peter- maar liefst 6,5 miljard euro waard.

“Lichtjes obsceen”
De Britse denktank High Pay Centre vindt het belachelijk veel geld. “Zeker omdat ze dat verdient op de kap van heel wat sukkelaars”, aldus directeur Stefan Stern. “Sla er de cijfers rond gokverslaving maar eens op na. Zakendoen staat niet compleet los van de samenleving. Wie zo veel slachtoffers maakt, zou niet zo rijk mogen worden. Zij boeken hun commercieel succes, maar het is de maatschappij die vangnet moet spelen voor gokkers die eraan kapot gaan.”

Het thema bracht zelfs een discussie teweeg in het parlement. Labour-lid Carolyn Harris noemde de som “lichtjes obsceen”, Vince Cable (van de Liberale Democraten; nvdr) merkte op dat de hele industrie strenger gereguleerd moet worden.

Natuurlijk kwam ook op sociale media de nodige reactie. “Haar jaarloon ligt tien keer hoger dan wat de volledige gokindustrie uitgeeft aan maatregelen om verslaving tegen te gaan. Fijn toch, dat ethisch kapitalisme?”, klonk het onder meer. Al zijn er ook voorstanders die haar het succes gunnen. “Coates is gestart met alleen maar een idee. Ja, het is een bedrag dat doet duizelen, maar vergeet ook niet dat dit een uitzonderlijke prestatie van haar is.”

Leven buiten de schijnwerpers
Coates leidt intussen een leven buiten de schijnwerpers. Samen met haar echtgenoot en haar vijf kinderen woont ze in een boerderij in Cheshire. Vier onder hen werden in 2014 geadopteerd uit dezelfde familie. Ze rijdt met een luxueuze Aston Martin, op de gepersonaliseerde nummerplaat staan haar initialen. Op sociale media is ze niet terug te vinden, interviews aan de media geeft ze zelden.

In 2015 telde Groot-Brittannië zo’n 430.000 probleemgokkers, twee miljoen anderen vormden een risico. Volgens  GambleAware (een organisatie die zich inzet voor verantwoord gokken; nvdr) kosten verslaafden de Britse regering elk jaar tussen 295 miljoen en 1,3 miljard euro.
108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kevin De Smet

  Ik ga af en toe eens naar een fysiek casino, dat is nog leuk. Maar online zie ik er alvast geen plezier in.

 • Marc Declercq

  Is er een verschil tussen dit aanbod en de dagelijkse - via de VRT dan nog wel - promotie voor de Lotto. Wordt schandalig rijk ... richt zich niet in de eerste plaats tot dezelfde doelgroep? Hoe eenzijdig kan nieuws toch zijn.

 • Hilde Peeters

  Sigaretten alcohol wapens daar komen ook problemen van ze vondt een gat in de markt en is er rijk van geworden. Volgens mij ben je zelf verantwoordelijk als je gokt. Je beseft voor je er aan begint dat dit verslavend kan worden. Er zijn hier genoeg berichten over. Dus men weet waar ze aan beginnen.

 • lucien lemahieu

  als ze daar belastingen op betaald, is alles toch in orde

 • Lutgard Crombez

  Eigenlijk zou zij verplicht moeten worden om op te draaien voor de onkosten van die maatregelen om verslaving tegen te gaan!