Bazin snijdt lippen meid af

AP
De gruwelijke marteling van een 23-jarige meid door haar Saoedische bazin heeft in haar thuisland Indonesië massaal protest doen uitbarsten. Sumiati ligt in een ziekenhuis in de stad Medina nadat haar bazin haar extreem zwaar toetakelde: ze sneed haar lippen af met een schaar, bewerkte haar met een heet strijkijzeer en sloeg haar zo hard dat ze nog amper kan stappen. Haar omzwachtelde hoofd staat vol blauwe plekken en snijwonden. Haar Saoedische bazin heeft de feiten bekend. Ze zei dat haar dienstmeisje haar taken niet naar behoren uitvoerde. Sumiati overleefde de folterpraktijken, maar haar landgenote Kikim niet. De 36-jarige meid werd op 11 november nabij de stad Abha op een vuilnisbelt gevonden.

De levenslustige Sumiati kwam in juli aan in Saoedi-Arabië. Ze was vastbesloten om als dienstmeisje te werken en zo haar familie in Indonesië te steunen. Haar droom werd al snel een heuse nachtmerrie. Vier maanden later is ze na de zware mishandeling het symbool van het Indonesische protest tegen het misbruik van migranten in het Midden Oosten.

Bewustelooos
Haar bazin werd na de zware foltering ondervraagd door de politie. De beschuldiging is niet mals. De vrouw knipte een deel van haar lippen af met een schaar, bewerkte haar rug met een heet strijkijzer, brak haar middenvinger en sloeg haar zo hard op haar benen dat ze nog amper kan stappen. Drie weken geleden werd de arme Sumiati opgenomen in het ziekenhuis. Ze was er heel erg aan toe: ze had het bewustzijn verloren, bleek ondervoed, had veel bloed verloren, vertoonde heel wat snijwonden in haar aangezicht en had ook een pak brandwonden over haar hele lichaam. Naast de gruwelijke zichtbare verwondingen bleek ze ook nog nauwelijks te kunnen praten toen ze weer bijgekomen was.

Taken niet goed uitgevoerd
Sumiati beweert dat zowel haar bazin als haar dochter haar regelmatig sloegen. De Saoedische vrouw heeft de foltering al bekend. Ze stelt dat Sumiati haar taken als meid niet goed had uitgevoerd. De straf was extreem buiten proportie. Het was haar zoon Mustapa die de politie op de hoogte bracht van het zware misbruik. In eerste instantie probeerde de moeder de politie nog om de tuin te leiden door te stellen dat haar zoon zelfmoord wilde plegen, maar uiteindelijk viel ze door de mand. De vrouw is aangehouden op verdenking van zware geweldpleging met voorbedachten rade.

14 pinnen in lijf met hamer
Arbeiders uit het Verre Oosten worden massaal in de dienstensector en als huispersoneel ingezet in het Midden Oosten. Het regent gevallen van zwaar misbruik. Zo sloeg een man in Koeweit liefst 14 metalen pinnen met een hamer in het lijf van een meid uit Sri Lanka.  Een nog erger geval van mishandeling is door de zaak van Sumiati aan het licht gekomen. In Abha werd twaalf dagen geleden op een vuilnisbelt het lijk aangetroffen van Kikim Komalasari, een 36-jarige meid die door haar Saoedische werkgever dood werd gefolterd.

Gsm
Indonesië alleen al stuurt jaarlijks 6,5 miljoen arbeiders naar het buitenland, maar het land heeft nog altijd de VN-conventie uit 1990 voor de bescherming van emigrerende arbeiders niet ondertekend. Om de Indonesische migranten beter te beschermen vinden vrouwenrechtenorganisaties dat alle migranten een gsm moeten krijgen waarmee ze in contact kunnen blijven met hun families. (kh)

AP
AFP
AP
AFP