Bayer rondt overname omstreden bedrijf Monsanto af

REUTERS
Het Duitse chemieconcern Bayer is nu officieel eigenaar van het Amerikaanse Monsanto: de overname werd vandaag succesvol afgerond, zo maakte Bayer bekend. De naam Monsanto zal verdwijnen en het aandeel zal ook niet meer op de beurs van New York noteren. Bayer legde 63 miljard dollar (zo'n 53,6 miljard euro) neer voor de overname.

Het gaat om de grootste buitenlandse overname ooit voor een Duits bedrijf. Met de overname ontstaat 's werelds grootste bedrijf in zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

De overnameplannen werden al twee jaar geleden aangekondigd, maar het duurde geruime tijd voor alle kartelautoriteiten wereldwijd het licht op groen hadden gezet. Bij heel wat overheden leeft er immers bezorgdheid over de macht van het gecombineerde concern. Daarom moet Bayer nu voor miljarden aan activa afstoten. Voor de Amerikaanse filialen verwacht het bedrijf dat dat "binnen twee maanden" rond zal zijn.

Monsanto produceert niet alleen zaden. Het bedrijf, een pionier van de omstreden GGO-techniek of genetisch gewijzigde gewassen, maakt ook pesticiden. Het meest bekende bestrijdingsmiddel is het omstreden Roundup, de onkruidverdelger op basis van glyfosaat die binnenkort in ons land niet meer gebruikt mag worden door particulieren. De naam Monsanto verdwijnt en ook de topman verlaat het bedrijf. De Ier Liam Condon komt aan het hoofd van de agrochemie-divisie ("Crop Science").
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.