Bayer investeert in alternatief voor glyfosaat

Photo News
 Chemiereus Bayer investeert 5 miljard euro in de ontwikkeling van alternatieven voor glyfosaat, een controversieel bestanddeel van onkruidverdelgers. Het Duitse concern wil telers meer keuze bieden bij de bestrijding van onkruid.

Glyfosaat staat in een kwaad daglicht na rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van het middel Roundup, waar de stof dient als ingrediënt. Roundup kwam via de recente overname van eigenaar Monsanto in de schoot van Bayer, dat hierdoor ook de bijbehorende miljardenclaims voor de kiezen krijgt.

In de Verenigde Staten lopen ruim 13.000 rechtszaken over Roundup. Bayer leed vorige maand een derde grote nederlaag in de kwestie, waarbij een jury in Californië oordeelde dat het bedrijf twee kankerpatiënten samen 2 miljard dollar moet betalen.

Bayer is niet van plan te stoppen met de productie en verkoop van glyfosaat. Zo treft het bedrijf voorbereidingen om het middel later dit jaar opnieuw te laten registreren voor een vergunning in de Europese Unie. Bayer wil naar eigen zeggen transparanter zijn over dat proces en nodigt wetenschappers, journalisten en non-gouvernementele organisaties uit mee te werken aan bijbehorend onderzoek.

Een nieuwe beoordeling van de veiligheid van glyfosaat is nodig om de chemische stof na 2022 te mogen verkopen in veel Europese landen. De EU verlengde de toestemming voor het middel in 2017 voor vijf jaar, in plaats van de beoogde tien jaar.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maya Debie

  Er zijn studies gedaan naar DDT dat iedereen gebruikte in de jaren 50 en men is tot de bevinding gekomen dat veel vrouwen, toen geboren, nu borstkanker gekregen hebben.Hetzelfde met glyfosaat, men neemt het niet zomaar uit de handel! En dan zijn er pipo's die fier zijn dat ze een grote voorraad hebben. Zo waren er in de jaren 60 ook zulke nitwits.

 • Jozef Van Vaerenbergh

  De 5 miljard investering valt niet te contoleren of het wel klopt, dat wondergoedje zal dus peperduur zijn.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  inderdaad het is excellent, tevreden dat ik er nog staan heb!

 • raf janssens

  Nog steeds het beste bestrijdingsmiddel tegen onkruiden. Gelukkig heb ik nog voor jaren voorraad staan.

 • ro butzen

  Toch héél simpel? Gebruik azijn, 't is goedkoop, werkt maaaaaaanden én is niet schadelijk voor het milieu.