Bashar al-Assad nog altijd Franse Legioen van Eer niet ontnomen, Lance Armstrong wél

Bashar al-Assad.
EPA Bashar al-Assad.
Andere buitenlanders zijn de decoratie ontnomen, maar de Syrische president Bashar al-Assad heeft ze nog steeds: het Franse Legioen van Eer. Dat is de hoogste en belangrijkste nationale onderscheiding in Frankrijk en die viel in 2001 ook de Syrische president Bashar al-Assad te beurt, weet de krant Le Parisien

De toenmalige Franse president Jacques Chirac, die de onderscheiding discreet had uitgereikt, dacht immers dat de zoon van president Hafez al-Assad meer open zou staan voor democratisch gedachtegoed.

Volgens Le Parisien is de Syrische dictator, ondanks alles wat er zich in de laatste jaren in zijn land heeft afgespeeld, nog steeds zijn onderscheiding niet ontnomen. Andere buitenlanders, die niet hadden gemoord, ondergingen dat lot wel. Zoals de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong voor zijn dopingperikelen, terwijl de procedure is ingezet om ook de onderscheiding van de Amerikaanse producer Harvey Weinstein af te nemen vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Misschien is het afnemen van zijn Franse onderscheiding een andere manier om Assad te straffen, suggereert de krant. 

Frankrijk nam zaterdag deel aan de westerse luchtaanvallen op Syrië als vergelding voor een veronderstelde aanval met chemische wapens op 7 april. 

Lance Armstrong werd de hoogste Franse onderscheiding voor een buitenlander wél ontnomen.
AP Lance Armstrong werd de hoogste Franse onderscheiding voor een buitenlander wél ontnomen.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Delen

  Dat gaat wat uitmaken ja.

 • danny yde

  yep, Assad heeft ook geen doping genomen.

 • André Castelot

  Gegeven is gegeven !

 • Frans Peeters

  Eerdaags krijgen Trump, Macron en Mai een nobelprijs voor de vrede

 • Marc Baeyens

  Als Macron zijn geloofwaardigheid niet op het spel wil zetten, moet hij daar dringend werk van maken. / Nu nog verder achter meer bewijzen zoeken is eigenlijk zoeken achter bewijzen om Assad vrij te pleiten.