Barst in Berlusconi's Volk van de Vrijheid

UNKNOWN

Hommeles in de regeringspartij van premier Silvio Berlusconi: de regeerstijl van 'Il Cavaliere' en de uitholling van de partij-interne democratie brengen steeds grotere barsten binnen de PdL (Popolo della libertà, Volk van de vrijheid) teweeg. Antagonist van de premier is Kamervoorzitter Gianfranco Fini, die binnen de PdL zijn eigen "politieke componenten" heeft opgebouwd. "Als je aan politiek wil doen, neem dan ontslag als Kamervoorzitter", sneerde Berlusconi op een buitengewone partijtop in Rome. Waarop Fini: "Wat doe je nu weer, jaag je me weg?"
 

Fini had tevoren meegedeeld dat er voortaan ook een "minderheid" binnen de meerderheidspartij is. Tot dusver trad de PdL met gesloten rangen op, met Il Cavaliere als spilfiguur. Vermoed wordt dat Fini naar manieren zoekt om zich van (het juk van) de mediamagnaat los te weken en zijn eigen politieke gewicht te laten gelden. Hij is naar eigen zeggen evenwel niet geïnteresseerd, de partij te verlaten of zijn ambt op te geven.
 
Barsten

De PdL is een betrekkelijk nieuwe partij, een (verstands)huwelijk tussen Berlusconi's Forza Italia en Fini's Alleanza Nazionale (AN). Hoewel de AN gold als post-fascistisch, is het in de nieuwe constellatie 'Il Professore' Fini die zich zorgen maakt over het democratisch deficit binnen de partij en het feit dat de rechtse premier het parlement vaak links laat liggen.

Voorts stoort Fini zich aan de naar zijn mening te grote invloed in de regeringscoalitie van de separatische en xenofobe Lega Nord, de partij van Umberto Bossi. De Lega Nord was een van de winnaars van de regionale verkiezingen van maart, wat de spanningen met het kamp-Fini binnen de coalitie enkel maar heeft aangewakkerd. (dpa/dea)

Premier Silvio Berlusconi trok stevig van leer tegen Gianfranco Fini.
UNKNOWN Premier Silvio Berlusconi trok stevig van leer tegen Gianfranco Fini.
Kamervoorzitter Gianfranco Fini ging in de clinch met Silvio Berlusconi.
UNKNOWN Kamervoorzitter Gianfranco Fini ging in de clinch met Silvio Berlusconi.