Barnier gooit knuppel in het brexithoenderhok: "Er komen administratieve controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland"

In Ierland en Noord-Ierland wordt opnieuw gevreesd voor een grens tussen beide gebieden.
AFP In Ierland en Noord-Ierland wordt opnieuw gevreesd voor een grens tussen beide gebieden.
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal leiden tot administratieve controles tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Dat heeft de Europese onderhandelaar Michel Barnier gezegd. Of dat aanvaardbaar is voor premier Theresa May, is nog maar de vraag.

Het Verenigd Koninkrijk bestaat officieel uit het Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) en Noord-Ierland. Grenscontroles zijn er door een overeenkomst niet tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek. Wat als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt? Dan wordt de grens met Ierland een Europese buitengrens. Moeten daar dan douane-controles komen? Die kwestie blokkeert de brexitonderhandelingen nu al maanden.

"De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk sluiten allebei een fysieke grens op het Ierse eiland uit, wat dus betekent dat wat arriveert in Noord-Ierland ook arriveert in de Europese interne markt. Er zullen dus administratieve procedures komen, die vandaag nog niet bestaan, voor goederen die vanuit de rest van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland gaan", legde Europees hoofdonderhandelaar Barnier vandaag uit op een bijeenkomst met bedrijfsvertegenwoordigers.

Procedures "zo soepel en eenvoudig mogelijk"

Barnier beloofde de procedures zo soepel en eenvoudig mogelijk te houden. Britse bedrijven die goederen naar Noord-Ierland willen versturen, zouden daarbij op voorhand een online douaneaangifte moeten doen. "De enige zichtbare systematische controle tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk zou het scannen van de barcodes op vrachtwagens en containers zijn, wat gedaan kan worden op ferries en in havens", aldus de Europese hoofdonderhandelaar.

Reglementaire controles op industriële goederen zouden volgens Barnier in de bedrijven zelf kunnen gebeuren. De Fransman zei wel dat er omwille van het dierenwelzijn en de voedselveiligheid veel meer sanitaire en fytosanitaire controles zullen plaatsvinden aan de grens, in de havens.

Europees hoofdonderhandelaar voor de brexit Michel Barnier.
REUTERS Europees hoofdonderhandelaar voor de brexit Michel Barnier.

Politiek gevoelig

Barnier beseft dat de controles "politiek gevoelig" zijn, maar met zijn voorstel wil de Fransman naar eigen zeggen enkel helpen om de negatieve gevolgen van de brexit in Noord-Ierland te beperken, zonder de territoriale integriteit van het Verenigd Koninkrijk in gevaar te brengen.

De Britse premier Theresa May heeft het voorstel van Barnier steevast verworpen, maar de ultraconservatieve Noord-Ierse partij DUP vreest dat ze uiteindelijk toch zal instemmen met een systeem dat controles tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk invoert. De DUP helpt de regering van May in het Britse parlement aan een meerderheid en zou er volgens de Britse openbare omroep BBC mee dreigen om later deze maand de begroting af te keuren, indien het resultaat van de brexitonderhandelingen de partij niet bevalt.

Op 17 oktober buigen de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich in Brussel over het Britse vertrek. Volgens Barnier moet het mogelijk zijn om tegen die top een doorbraak in de onderhandelingen te forceren en een akkoord over een geordende boedelscheiding te bereiken. Groot-Brittannië verlaat eind maart volgend jaar de Europese Unie. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  We moeten nu eenmaal de EU buitengrenzen beter beveiligen.

 • William Bonny

  De Britten mogen blij zijn dat ze uit Europa gaan stappen. Enkele aanpassings jaren en ze zijn van het monster Europa verlost.

 • Kristof verbeeck

  Was de reden voor deze brexit niet de te lakse grenzen van Europa ? Wel therera, dit is wat men noemt KARMA Jullie zijn voor harde grenzen Nu ze er komen maar in jullie nadeel is het plotseling onbespreekbaar Kom op zeg

 • Joan (R) Lute (van Luyt)

  Buitengrenzen zijn buitengrenzen en die moeten de Britten maar respecteren. Zij hebben zelf gekozen voor een breuk dus de gevolgen moeten ze net zoals de verantwoordelijkheid dragen tegenover iedereen inclusief hun eigen burgers die uiteindelijk de zwaarste tol zullen betalen. Isoleer de UK zou ik zeggen want uiteindelijk zijn we beter zonder als met hen af. Ze hebben altijd al dwarsgelegen.

 • trikken tricoyo

  Zonder de UK kon je zelfs niet spreken over EU, denk daar is bij na!?