Barcelona én Madrid krijgen linkse activiste als burgemeester

Ada Colau (links) mag in Barcelona de burgemeesterssjerp dragen, in Madrid valt die eer ex-rechter Manuela Carmena (rechts) te beurt.
Eric De Mildt/Reuters Ada Colau (links) mag in Barcelona de burgemeesterssjerp dragen, in Madrid valt die eer ex-rechter Manuela Carmena (rechts) te beurt.
De linkse activiste Ada Colau zal deze namiddag de nieuwe burgemeester worden van de Spaanse stad Barcelona. Maar ook buiten Catalonië komt een vrouwelijke indignado aan de macht: in Madrid mag Manuela Carmena zich burgemeester noemen, nadat rechts een kwarteeuw aan de macht was.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 24 mei voerde Colau een kartel van indignados-bewegingen en de nieuwe linkse partij Podemos aan. Het linkse kartel slaagde erin de grootste lijst te worden en behaalde 11 van de 41 zetels in de Catalaanse stad. De lijst van de Catalaanse nationalisten (Ciu), die getrokken werd door uittredend burgemeester Xavier Trias, moest het immers met tien zetels stellen.

Het kartel van Colau heeft zich nu verzekerd van de steun van de linkse nationalistische partij ERC (5 zetels) en van de sociaal-democraten (4 zetels). "We gaan uit verantwoordelijkheidszin stemmen voor de aanstelling van Ada Colau, want we geloven in de eenheid van mensen die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid, welzijn en vooruitgang", zo verklaarde Alfred Bosch, de lokale ERC-leider.

Omdat ook een verkozene van de kleine antiliberale partij CUP had aangekondigd Colau te steunen, beschikt ze over de nodige steun van de meerderheid van de gemeenteraadsleden in Barcelona.

De 41-jarige Colau wordt meteen ook de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad.

De indignados-bewegingen zagen in mei 2011 het levenslicht, uit protest tegen de groeiende ongelijkheid en tegen het besparingsbeleid van de regering.

Ex-burgemeester Xavier Trias en zijn opvolger Ada Colau.
AFP Ex-burgemeester Xavier Trias en zijn opvolger Ada Colau.

Indignado Manuela Carmena krijgt sjerp Madrid

Rechter op rust Manuela Carmena (71), kandidate voor idignadopartij Ahora Madrid, is vandaag zoals verwacht verkozen tot burgemeester van Madrid. De Spaanse hoofdstad werd een kwarteeuw door rechts geregeerd. Ahora Madrid heeft de steun van Podemos van Pablo Iglesias, en slaagde er donderdag in een akkoord te sluiten met de sociaaldemocratische PSOE.

Met de steun van PSOE kreeg Carmena zaterdag de stemmen van 29 van de 57 gemeenteraadsleden. Haar partij veroverde 20 zetels, net achter de rechtse Partido Popular, die met haar kandidate Esperanza Aguirre 21 zetels veroverde. Vanwege de volgens de PSOE noodzakelijke "verandering" in de hoofdstad steunden de sociaaldemocraten de kandidaat van de indignadobeweging.

Voormalig rechter Manuela Carmena.
AFP Voormalig rechter Manuela Carmena.