Barack Obama haalt recordbedrag op

UNKNOWN

Democratisch presidentskandidaat Barack Obama heeft in augustus het recordbedrag van 66 miljoen dollar, zo'n 47 miljoen euro, opgehaald ten behoeve van zijn campagne. Dat heeft zijn campagneteam zondag bekendgemaakt.

Bij tegenstrever John McCain werd in augustus bijna twintig miljoen dollar (14 miljoen euro) minder bijgeschreven. Het campagneteam van Obama zei dat de Democraat nu meer dan 77 miljoen dollar (55 miljoen euro) te besteden heeft. Obama heeft de gok genomen zelf voor zijn fondsen te zorgen, in plaats van geld van de overheid aan te nemen. Omdat McCain wel campagne voert met geld van de belastingbetaler, mag de Republikein maar beperkt gebruik maken van andere middelen.

Toch zal Obama het in september en oktober nog beter moeten doen, becijferden zijn fondsenwervers. De Republikeinse partij heeft namelijk meer geld te besteden aan de campagne van McCain dan de Democraten aan die van Obama.

Na maanden waarin Obama in de peilingen domineerde, staan de twee kandidaten nu weer nagenoeg gelijk. McCain heeft veel kiezers achter zich gekregen met de keuze voor vicepresidentskandidaat Sarah Palin, de zeer conservatieve gouverneur van Alaska. Palin spreekt vooral de traditionele achterban van de Republikeinse partij aan.

De Democraten hebben er moeite mee een geschikte strategie te ontwikkelen waarmee ze tegen de populaire Palin in het krijt kunnen treden. Een mogelijkheid diende zich zaterdag aan, toen onduidelijkheid ontstond over de vraag of Palin nu wel of niet ooit in Irak was geweest. Volgens de Democraten liegen de Republikeinen over Palins internationale ervaring. (novum/ap/jv)