Banksy waardeert garage op, maar eigenaar is niet blij: “Dag en nacht komen honderden mensen kijken”

De politie moest de garage zelfs afzetten met een perimeter opdat het werk niet beschadigd zou worden.
AP De politie moest de garage zelfs afzetten met een perimeter opdat het werk niet beschadigd zou worden.
Banksy maakte een week voor Kerstmis een kunstwerk op een doodgewone oude garage in de Welshe stad Port Talbot. Een werk van de bekende graffitikunstenaar op je eigendom lijkt een geweldig geschenk, maar eigenaar Ian Lewis heeft het er moeilijk mee. “Het brengt een te grote verantwoordelijkheid met zich mee.”

Sinds de tekening van Banksy op de muur van zijn garage verscheen, is het een populaire attractie voor kunstliefhebbers geworden. Dag en nacht komen honderden mensen langs om het werk te bewonderen. “Het is allemaal wat te stressvol”, zegt Ian Lewis. “De eerste avond kwamen al mensen langs die stukjes uit de muur wilden beitelen. Er was zelfs een gerucht dat iemand het hele kunstwerk uit de muur wilde frezen.”

Omdat het werk op een privégebouw is geschilderd, draait de eigenaar op voor de kosten. Hij is verantwoordelijk voor de bescherming van het kunstwerk en ook voor de doorstoom van de bezoekers. Gelukkig kon Lewis rekenen op de financiële steun van de Welshe acteur Michael Sheen. Enkele dranghekken werden geplaatst om de bezoekers op een afstand te houden en ondertussen werd de graffiti ook beschermd met een doorzichtige plastieken wand. Al meer dan 20.000 mensen kwamen langs om de kerstboodschap van Banksy te bekijken.

De eerste avond kwamen al mensen langs die stukjes uit de muur wilden beitelen.

De eigenaar van de garage, Ian Lewis

Wat staat er precies op de muur

Op een kant van de garage zie je een jongetje dat zijn armen spreidt en tong uitsteekt om zo sneeuwvlokjes op te vangen. Rondom het jongetje werd met een zwarte spuitbus gespoten, alsof het nacht is. Maar als je om het hoekje loert, zie je een heel ander verhaal. De sneeuwvlokjes zijn eigenlijk afkomstig van een vuurkorf. Het gaat dus niet om sneeuwvlokjes, maar om assen. Het kunstwerk zou als een protest tegen de klimaatvervuiling en bijhorende impact op de jongere generatie kunnen worden opgevat.

27.500 euro

Enkele geïnteresseerden hebben alvast een bod gedaan om de garage, die plots in waarde steeg, te kopen. Iemand zou al een bod hebben gedaan van 25.000 pond of ongeveer 27.500 euro. Een mooie prijsstijging, maar de eigenaar was liever bespaard gebleven van heel de heisa. Hij ziet het vooral als een last. “Ik was gelukkiger voordat de graffiti op mijn garage verscheen.” Wat er met het kunstwerk zal gebeuren is voorlopig nog onduidelijk, maar Lewis wil graag dat het werk verplaatst wordt naar een meer veilige plaats waar iedereen het kan bewonderen.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alan Janssen

  Tja wat maakt kunst kunst en graffiti graffiti ....

 • Johan De Bruycker

  Even de hogedrukreiniger boven halen en de eurootjes wegspuiten,zagevent...

 • pat coens

  het is toch een mooie tekening zekers , hij mag ze bij mij op de garage komen zetten en als hij er last van heeft dat hij het overschildert

 • Jens Vranckx

  pff gewoon overschilderen... t is vandalisme zoals alle andere grafitti die ongewenst geplaatst wordt. Al was het van de Queen, dan nog is het lelijk en verkeerd.

 • Geert Vaelen

  Als je toestemming geeft aan zo'n bekende kunstenaar, dan weet je ook dat er veel volk naar komt kijken. Was het een onbekende kunstenaar, dan kwam er geen kat kijken. Bezint eer ge begint zeggen ze. Verkoop dat ding dan en zet van dat geld een nieuwe garage. Of vraag inkomgeld. Er zijn altijd gekken die daarvoor betalen.